Üdvözöljük a

200 centiméter a 200 éves évforduló tiszteletére

honlapján!

-

200 centiméter a 200 éves évforduló tiszteletére

Szerző: Czirbik Milán | 2017. december 18.

Az idén 200 éves debreceni cukrászat jubileuma alkalmából készült svájci csokoládéból az 1200 szeletes, ember nagyságú torta, amely 2017. december 16-án szombaton került bemutatásra Debrecenben, a Kölcsey Központban.

A 200 kilogramm súlyú monumentális nagyságú édességet 12 ember két napig készítette. A csokoládés tejszínes torta a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Debrecen Megyei Jogú Város, a Debreceni Szakképzési Centrum, ezen belül a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulóinak, tanárainak, és több cukrászda így a Gara, a Mignon, a Mandula és a Kiss-Virág Cukrászda, valamint Sipos Árpád az egykori cukrászüzem vezetőjének közös összefogásával készült el, Balogh István, a megyei Cukrász Ipartestület elnökének szakmai koordinálásával. Balogh István a bemutatón elmondta, hogy szakmai cél hírűl vinni a világban a svájci születésű debreceni cukrász Caderas Wioland nevét, aki már 1817-ben meghonosított a cukrászatot a cívisvárosban. A Cukrász Ipartestület elnöke hozzátette, szeretné, ha évente megvalósulna a debreceni cukrászok hasonló összefogása.

 

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a hatalmas torta bemutatóján kifejtette, hogy a 167 éves Kamarának alapvető feladata, hogy a kézművességet, kereskedelmet, ipart támogassa. Hozzátette, hogy nagyon büszke arra, hogy van egy olyan szakma, amely 200 éve honosodott meg és azóta is fejlődik Debrecenben.

 

A szombati bemutatón az érdeklődők nemcsak megcsodálhatták, de meg is kóstolhatták az ízletes, hatalmas cukrászremeket. A finomság mellett pedig, hasznos kamarai ajándékokkal gazdagodtak azok, akik a játékos történeti visszaemlékezésen helyesen válaszoltak a cukrászattal kapcsolatos kvízkérdésekre.

 

A torta születéséről és fogyásáról készült másfél perces videó az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

 

https://www.youtube.com/watch?v=D56IVrG0woc&feature=youtu.be