Üdvözöljük a

Asztalterítékek, adventi díszben - galériával

honlapján!

-

Asztalterítékek, adventi díszben - galériával

Szerző: Czirbik Milán | 2018. december 11.

A megyei kereskedelmi és iparkamara székháza ad helyet egy hétig az ünnepi tárlatnak.

 

Ünnepi Terítékek a Kamarában címmel nyitották meg hétfőn azt az időszaki kiállítást, amely december 10-e és 18-a között látogatható a HBKIK Vörösmarty utcai székházában.

Nem ápolni kell...

 

„A népművészetet nem ápolni kell (hiszen szerencsére nem beteg), hanem éltetni, fenntartani, ez pedig a mi és az utódaink felelőssége” -  fogalmazott Radics László, a kamara kézműves tagozatának az alelnöke, megköszönve, hogy a kamara nemcsak ennek a kiállításnak adott helyet, hanem (együttműködési megállapodás keretében) a megyei népművészeti egyesület számos programját és kezdeményezését támogatta. Utalt a kis- és középvállalkozások fontosságára a magyar gazdaságban és szólt a hagyományápolás fontosságáról is.

 

Ma is használhatók

 

Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke (mielőtt rögtönzött tárlatvezetést tartott volna) emlékeztetett arra, hogy az egyesületük 140 fős tagsága 14-féle kézműves mesterséggel (örökségszakmával) foglalkozik, immár 36. éve. Ő is méltatta a kamarával egyre mélyülő együttműködést, aminek a részleteit immár külön megállapodás tartalmazza. - Tagjaink azt a célt tűzték maguk elé, hogy a népművészet hagyományaihoz visszanyúlva olyan kézműves termékeket – kerámia edényeket, textileket, és egyéb, a természetben előforduló anyagokból készülő tárgyakat – hozzanak létre, amelyek ma is alkalmasak a mindennapi használatra, és egyben az otthonunk ékességei lehetnek. Ezekből az alkotásokból mutat be válogatást az Ünnepi terítékek a kamarában című kiállítás, ezúttal a karácsonyi ünnepkörre való ráhangolódás jegyében – osztotta meg gondolatait közönségével az etnográfus szakember.

 

 

Petneházi Attila