Üdvözöljük a

Bárkiből válhat e-Dávidból e-Góliát - Google Digital Workshopot rendeztek a kkv-k-nak a kamara székházában - galériával

honlapján!

-

Bárkiből válhat e-Dávidból e-Góliát - Google Digital Workshopot rendeztek a kkv-k-nak a kamara székházában - galériával

Szerző: Czirbik Milán | 2018. július 25.

Elkezdődött a nagy generációváltás, ami reményeink szerint azt fogja eredményezni, hogy a digitalizáció még inkább teret hódít a vállalkozások hétköznapjaiban is. Ebben kíván segítséget nyújtani a Modern Vállalkozások Programja. Az internetes kereskedelem kapcsán azt mondhatjuk, hogy a magánéletben már majdnem mindenki profi, ugyanakkor az online-piactéren való eligazodás a cégeknél még kevésbé elterjedt. Ebben próbálunk (a Google partnersége révén) Önöknek olyan ismereteket átadni, amelyeket akár már holnaptól beépíthetnek a vállalkozói karrierjük továbbépítésébe – fogalmazott köszöntőjében Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a keddi Digitális Kkv-napon.

Koleszár Péter, a program vezető IKT-tanácsadója egy, a való életből vett „példabeszéddel” igyekezett a megjelenteket a témára hangolni. Amikor a világ valaha volt egyik legjobb jéghokisát arról kérdezték, hogy mi a titka a sikerének, így válaszolt: én nem oda megyek a pályán, ahol a korong éppen van, hanem oda, ahol a korong lesz. Ez az önök feladata; a versenytársak elé kerülni; ehhez pedig olyan hatékony eszközökre lesz szükségük, amelyekkel a konkurencia előtt járhatnak.

 

10 plusz 1tipp

 

Kun György, a program egyik hajdú-bihari IKT-tanácsadója arról beszélt, hogy a Modern Városok Programja (melyet az MKIK a területi kamarákkal együttműködve 2015-ben indított útjára) eddig 12 ezer kkv-t (köztük félezer megyénkbeli vállalkozást) ért el, és több mint 1600 kedvezményes informatikai terméket, szolgáltatást kínált a vállalkozások számára. A programhoz a cégek díjmentesen csatlakozhatnak, és ha megszerzik a „Digitálisan felkészült vállalkozás” minősítést, az plusz 5 százalék vissza nem térítendő többlettámogatást jelent számukra a kkv-digitalizációt segítő európai uniós pályázatokon.

 

Rajz Gabriella, a Shoprenter értékesítési vezetője 10 plusz 1 tippet adott azzal kapcsolatban, hogy miként bővíthetjük vállalkozásunkat online-jelenléttel (értsd: saját webáruházzal). - Az első dolgunk a termék bevezetése. Aki fizikai üzlettel vagy online jelenléttel rendelkezik, ő ezen már túl van. Van raktárkészlete, ismeri a célközönséget, akit kiszolgál, és tudja, hogy mi az a termékkör, amit ebből ki lehetne emelni és online értékesíteni. Tévhit, hogy a saját webáruház a fizikai üzlettől veszi el a vevőt, ugyanis a látogatók 47 százaléka online nézi meg, de a fizikai üzletben veszi meg az árut. Fontos az állandó raktárkészlet, hiszen ezen keresztül gyorsabban szolgálható ki az e-vásárló. A 3. pont arról szól, hogy használjuk fel kereskedelmi tapasztalatunkat. Ez hatalmas előny az induló cégekkel szemben. A következő feladat a célcsoport meghatározása. Tudnunk kell, hogy az illető milyen nemű, életkorú, végzettségű, stb. Ha egy 30 körüli nőnek szeretnénk értékesíteni, aki jelenleg a babavárás miatt otthoni munkát szeretne végezni, akkor ennek megfelelő hirdetésekkel, illetve marketingkampánnyal operálhatunk. Az ügyfélszolgálatot sokan elhanyagolják, pedig ez az a részleg, ami egy webáruháznak az image-jét építi fel vagy éppen rombolja le. A fizetési módok választhatósága is lényeges, hiszen bár a többség a mai napig utánvéttel fizet, a kártyás fizetés fel nem ajánlása miatt ügyfeleket veszíthet el a webáruház. Lényeges az átadás-átvétel formájánál is a választhatóság. A személyes átadás előnye, hogy arcot ad a szolgáltatónak, míg a csomagpont abban segít, hogy később is átvehessük a rendelt portékát. Ezeket feltétlenül aktiváljuk a webáruházban. A webshopmotor választására is érdemes odafigyelni. Fontos, hogy a fejlesztő ne csak elkészítse nekünk a webáruházat, hanem igény szerint annak a továbbfejlesztésében is vegyen részt. Ha elkészült a webshop, szükség van egy ütős online marketing-stratégiára. Tudnunk kell mérni azt is, hogy adott számú látogatóból mennyi vásárló lesz. Maximum 3 kattintásból találja meg a terméket, hiszen az e-vevő türelmetlen vevő. És persze ott van a megfelelő dizájn: mindenképpen kövesse a trendeket, de semmiképpen ne vonja el a figyelmet magáról a termékről – mondta a szakember.

 

Kicsiből naggyá

 

Czernecki Péter, a 10XONE Zrt. vezérigazgatója azt állította előadásában, hogy bár egy versenypiacon tartósan jól teljesíteni és nagyot „kaszálni” bár nem egyszerű, igenis egy kicsiből is válhat igazán nagy. - Piacon középtávon nem tudunk olcsóbban vásárolni és drágábban eladni, mint a többiek. Egyetlen módja van annak, hogy a piacon hosszabb távon kereshessünk; az, hogy ha van olyanunk, termék vagy szolgáltatás, ami a másiknak nincs, és a vevőt érdekli. Például, ha valami teljesen új dolgot találunk ki (ezt csinálták a Google alapítói), a másik a hogyan. Másképpen csinálják ugyanazt (például a nagy kereskedelmi multiláncok). És itt jön be a képbe a felhő-technológia. Három területen tudod általa másképp vezetni a cégedet, mint eddig: módod nyílik új dolgokkal kísérletezni, mégpedig azonnal, és a kísérletezés eredményét rögtön le tudod mérni. Ez pedig egyetlen dolgot ígér a kis- és középvállalkozásoknak: kicsiből is lehet naggyá válni…

 

„Eladnám online” – ezt a címet adta előadásának Balog Gábor, a Google Magyarország munkatársa. - Azért vagyunk paradigmaváltásban, mert generációk között olyan szakadékok, tudásbeli különbségek vannak, ami az idősebbektől nagyobb erőfeszítést kíván. Az y-generáció tagjai 5 órát interneteznek naponta, 40 százalékát mobilon, ami átlag 150 interakciót jelent. Egy átlagos felnőttnél ez a szám átlag 30 naponta. Egy kkv-nak nyitottnak kell lenni és elfogadni azt, hogy az egyes generációk tagjai nagyon mások. Az ezzel kapcsolatos összes információt össze kell szedni ahhoz, hogy sikeres legyen a vállalkozásom – fogalmazott a Digital Workshop témavezetője, majd bemutatta mindazon Google-alkalmazásokat, amelyek segítségével legalábbis jelentősen mérsékelhető az az üzleti kockázat, ami egy vállalkozás indításával a világ minden részén óhatatlanul együtt jár.

 

 

PA