Üdvözöljük a

Beszállítónak lenni egy új szint - galériával!

honlapján!

-

Beszállítónak lenni egy új szint - galériával!

Szerző: Czirbik Milán | 2019. április 4.

A Kamara „Vállalkozz digitálisan!” című rendezvénye ezúttal a beszállítóvá válásra fókuszált.

 

Dr. Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára köszöntőjében elmondta, hogy az MKIK négy éve indította útjára a Modern Vállalkozások Programját, azóta több mint 15 ezer vállalkozót sikerült elérni, és több száz hajdú-bihari cég is megkapta a „digitálisan felkészült vállalkozás” címet.

„Ingyenesen átvilágítják a kollégáink azokat a cégeket, akik erre igény tartanak, és a segítségükkel könnyebben tudják a vállalkozások tervezni a jövőjüket. Fontos tudni, hogy ezek a programok egymásra épülnek, és minden rendezvényhez egy mini kiállítást is rögtönzünk, ahol az érdeklődők lehetőséget kapnak arra, hogy a már sikeres cégek képviselőivel konzultálhassanak a tapasztalataikról. A Kamaránk több mint egy éve indította útjára a beszállítói roadshow-t, és a nagy sikerre tekintettel ezt a programot szeretnénk folytatni idén ősszel is. Ehhez kapcsolódik a vállalkozói mentorprogram, ami ugyancsak az önzetlen segítségnyújtásról szól” - mondta a kamarai vezető.

 

Dupla haszon

 

Koleszár Péter, a Modern Vállalkozások Program vezető IKT-tanácsadója úgy fogalmazott, hogy mindig szívesen érkezik Debrecenbe, hiszen úgy érzi, hogy itt valóban értékként van jelen a digitalizáció a Kamara épületében. Bizonyára kevesen tudják, hogy a Kamara épületében elég a központi nyilvántartásba felvinni, hogy melyik teremben mikor lesz rendezvény, és a ház fűtési rendszere pontosan tudja, hogy mikor kell elkezdeni fűteni, hogy a kezdésre jó meleg legyen. Talán nem kell hangsúlyozni, hogy ez a modern technológia milyen komoly megtakarítást eredményez.

 

Nemes Péter IKT-tanácsadó is szemléletes példával illusztrálta, hogy mennyiféle áldásos hatása lehet a digitalizációnak a vállalkozások életére és életképességére. - A digitalizáció áthatja a mindennapjainkat: interneten foglalunk szállást, parkolunk, veszünk repülőjegyet, bankolunk és sorolhatnám. A digitalizáció megjelenik a sportban, az egészségügyben és a gazdaságban is. Egy építőrobot 23 óra alatt épített fel egy olyan, 38 négyzetméteres otthont, ami csupán 3 millió forintba került – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy ők eddig 800-900 vállalkozást kerestek fel és próbáltak nekik segíteni a Vállalkozz digitálisan! projekt keretében. A digitálisan felkészült vállalkozások nem pusztán a korszerű tudásuk okán juthatnak versenyelőnyhöz, hanem bizonyos plusz támogatások révén is. A mai témánk ugye a beszállítóvá válás, és a helyzet az, hogy ezen a területen is igaz a mondás, hogy „aki kimarad, az bizony lemarad” - mondta a tanácsadó.

 

Haladni a korral

 

Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. vezetője azt hangsúlyozta, hogy olyan nincs, hogy valaki csak vevő, vagy csak beszállító. „Mi is vagyunk ez is, meg az is. Az autóipar beszállítójaként a legmodernebb technológiákat és metodikákat kell használnunk ahhoz, hogy versenyben maradhassunk. Nálunk például az üzemben mind a 600 gépet számítógép felügyeli, mindig tudjuk azt, hogy mennyi volt az üzemidejük, az állásidejük, hogy mennyi selejtet gyártottak, így egy ember gyakorlatilag az egész üzemben folyó termelést képes felügyelni. Nem azt mondom, hogy a kis cégek is már holnap ilyen méregdrága technológiákat szerezzenek be, de aki meg akar felelni mondjuk egy nagyvállalat beszállítói elvárásainak, annak muszáj digitalizálni! Sokkal több kapcsolatnak kellene lenni a beszállítók és a vevők között. Fontos tudnunk, hogy a partnereink hogyan dolgoznak és hol dolgoznak. Mi a minőség, a költség és a szállítás „szentháromságában” fogalmazzuk meg az elvárásainkat a beszállítóink felé, és a vevőink is ezt várják el tőlünk. Az autógyárak óriási rugalmasságot várnak el tőlünk, ehhez pedig előrelátásra és rugalmas munkaszervezésre van szükség. Létfontosságú, hogy legyen egy dedikált kapcsolattartó felénk. Kommunikáció, kommunikáció és megint csak kommunikáció – ez a sikeres vevői-beszállítói kapcsolat titka; és persze a határidőre, az elvárható minőségben elvégzett munka” - véli.

 

Ahol a minőség az alap – automatizált folyamatok az adminisztrációban is! címmel tartotta meg Csordás Imre, a Click On Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója előadását, melyben érzékletes példákon keresztül mutatta be az automatizáció történetét, evolúcióját, elvezetve a hallgatóságot a mába, az IoT (a dolgok internete) korszakába. Automatizálni lehet és kell az adminisztrációt is, gondoljunk csak a számlázási, munkaelosztási, munkaidő beosztási és ütemezési, beszerzési, ügyfélkezelési folyamatokra. A jelen kor kihívásainak való megfelelésben az ipari beszállítókra számos feladat vár, például az autóiparban a gyorsaság, a rugalmasság, a határidők maximális betartása tartozik a kritikus sikertényezők közé, a beszállítóknak komplex logisztikai követelményeknek kell eleget tenniük ahhoz, hogy sikeresen teljesítsenek. Mindenki maga ismeri legjobban a saját folyamatait, amelyeket megfelelő szoftveres megoldással működő workflow-vá lehet alakítani.

 

A Mikro és KKV szektor versenyképességének erősítését szolgáló digitális termék- és szolgáltatásfejlesztési lehetőségeket mutatta be Litvai Beáta, szenior szakmai támogató a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. képviseletében. A Digitális Jólét Program (DJP) számos startégiai célhoz kapcsolódik, felöleli az információbiztonság, a digitális gazdaság különböző ágazatai, az állami, az egészségügyi és jóléti szolgáltatások, és a legújabb innovációk területét. Az előadó több konkrét példát hozott a DJP keretében megvalósítható digitalizációs fejlesztési projeketekre, melyekehez kedvező feltételekkel lehet DJP hitelt igénybe venni.

 

A Vállalkozz digitálisan! napon a résztvevőknek lehetőségük nyílt az előadókkal, tanácsadókkal és a kiállítókkal való szakmai beszélgetésre, kapcsolatépítésre is. A kiállító standoknál élénk érdeklődés mutatkozott a PickBack System Kft. egyedi, fényvezérelt technológiával működő raktártechnikai szolgáltatásaira, amelyek növelik a termelékenységet, a minőséget és a folyamat gyorsasságát. Az Adix Trade Kft. számtalan érdekes, tetszetős mintadarabon keresztül mutatta be nyomtatástechnológiai megoldásait, egyedi ajándéktárgyait.

 

A Modern Vállalkozások Programról a www.vallalkozzdigitalisan.hu weboldalon kaphatnak további információt. Legközelebb május 23-án, Hajdúböszörményben rendezünk Vállalkozz Digitálisan! napot, amelynek részleteivel, programjával hamarosan jelentkezünk.

 

 

PA, ECS