Üdvözöljük a

BMW-gyár: a műszaki képzésé a jövő

honlapján!

-

BMW-gyár: a műszaki képzésé a jövő

Szerző: Iván Gábor | 2018. augusztus 2.

A BMW ideérkezése előtt a Debreceni Egyetemet is átvilágították, felmérték a német cég szakemberei.

„Ilyen rövid idő alatt, ilyen lényegre törő egyetemfelmérésben még nem volt részünk, mint amit a BMW szakemberi végeztek nálunk a közelmúltban.” – jelentette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora egy szerdai sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott, hogy a beruházás létrejötte érdekében az iparkamara is megtette a magáét, és a város is „odatette magát”.Az egyetemen – mely a műszaki, természettudományos, matematikai és informatikai hallgatói létszám tekintetében a Budapesti Műszaki Egyetem után a második helyen áll – prioritást élveztek az ezzel kapcsolatos tárgyalások. A műszaki kar gyors ütemű felzárkózása várható a DE-n eddig vezető szerepet játszó agrár-, orvos- és gyógyszerészeti tudományágak mellett. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja azt is kiemelte, hogy a DE felvette a kapcsolatot a győri és kecskeméti egyetemekkel, amelyek már széles körű tapasztalatot szereztek az iparági (Audi-, illetve a Mercedes-autógyárak számára végzett) szakemberképzésben.

Jól kihasználni a lehetőséget

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy értékelte a BMW-autógyár építését, hogy ez nagy lehetőség Debrecennek. Elmondta, hogy bár az Eurostat adatai szerint a visegrádi országok közül az elmúlt 15 évben a külföldi működő tőke 41 százaléka Magyarországra érkezett, ezt azonban nem tudtuk jól kihasználni. Csehország, Lengyelország és Szlovákia ennek ellenére lényegesen gyorsabban fejlődött, mint mi.


Kiemelte, hogy a BMW hamarosan olyan hatalmas beruházást hoz Debrecenbe, amely nagyobb, mint az eddig ide érkezett tőke ¬összessége. Azért, hogy ebből profitáljunk, a kormányzattal összefogva térségi stratégiára lenne szükség, támogatásokkal. Meg kell majd nézni, mit csináltak jól és rosszul Kecskeméten akkor, amikor odaérkezett a Mercedes – tette hozzá Miklóssy Ferenc.

Miklóssy Ferenc arról is beszélt, hogy a legnagyobb internetes videómegosztó oldalon látható egy olyan kisfilm, amely azt mutatja be, hogyan szerelnek össze egy autót az egyik BMW-gyárban. Eszerint a jármű úgy megy végig a futószalagon, hogy szinte az összes munkát robotok végzik. Emberi kéz csak a folyamat legvégén, akkor érinti meg a munkadarabot, amikor két kis alkatrészt munkások illesztenek be a műszerfalba. A dolgozók többnyire a gépeket szolgálják ki, ellenőrzik, vagy laptopról – időnként több ezer kilométerről – javítják a gyártó szoftverek hibáit. A debreceni üzem is ilyen világszínvonalú lesz.

Forrás: haon.hu/ Fotó: AFP