Üdvözöljük a

Kamarai szolgáltatások szélesebb körben

honlapján!

-

Kamarai szolgáltatások szélesebb körben

Szerző: Czirbik Milán | 2018. március 2.

A kamarai munka minél szélesebb körű társadalmasításáról határozott idei első ülésén a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége. A döntés hátteréről Miklóssy Ferencet, a szervezet elnökét kérdeztük.

Szélesebb körben

 

„A társadalmasítás egyrészt azt jelenti, hogy a jelenleginél sokkal szélesebb körbe akarunk vállalkozókat, önkormányzatokat, egyetemeket, társ érdekképviseleteket és más partnereket bevonni a kamarai munkába, hiszen a megye versenyképességének, jövedelemtermelő képességének a javításáért valamennyiünknek van teendője, és meggyőződésünk, hogy együtt hamarabb célt érhetünk. Egyfelől nagyon pozitív eredményeket ért el a gazdaságfejlesztés terén Debrecen, és a közeljövőben a megyeszékhelyen az ipari termelés jelentősége még tovább fog nőni, de jó lenne, ha ennek a folyamatnak a megye más térségei is a haszonélvezői lehetnének. A nagyvárosba betelepülő cégeknek jelentős számú szakképzett munkaerőre van szükségük, ugyanakkor sokan közülük partnereket és beszállítókat is keresnek, ami a vidéki vállalkozások számára is új távlatot nyithat meg. Fontos látni, hogy Hajdú-Bihar egy ellentmondásos megye, hiszen annak ellenére, hogy Debrecenben van jelen a legjobban fejlődő ipari potenciál, ennek a megyében és a régióban is mind nagyobb hozadékának kellene lenni. Az, hogy ma már szinte minden jelentősebb városunk elérhető autópályán, megfogalmazhatóvá teszi azt a célt, hogy a debreceni sikerek multiplikáló hatása a szűkebb és a tágabb pátriánkban is megmutatkozzon. Ez ugyan egy hosszabb folyamat eredménye lesz, de a kamara ennek érdekében köt majd az említett településekkel, szervezetekkel, intézményekkel és cégekkel partneri szerződéseket” - mondta az elnök.

 

Mentori segítséggel

 

Miklóssy Ferenc szavai szerint a vállalkozásokat a jövőben még inkább segíteni próbálják üzleti információkkal, kooperációs lehetőségekkel, de ebben a munkában számítanak a társszervezetekre is. - Ennek érdekében az elnökség konkrét feladatokat határoz meg, ugyanakkor a testület a saját tagjain kívül minél több kamarai tagot is be szeretne vonni a közös munkába. Ilyen például az Ipar 4.0, ahol a jövő nagy kihívásaira szeretnénk felkészíteni különböző technikákkal a vállalkozókat. A kamara a kormánytól két jelentős feladatot kap: az egyik az info-kommunikációs program továbbvitele, a digitális világ népszerűsítése a vállalkozói világban, a másik pedig a kamara által működtetendő, díjmentes mentorprogram. Ez utóbbinak két lépcsője van: az egyik, hogy tanácsadással, javaslatokkal, tapasztalt szakértőkkel segítjük majd a vállalkozókat abban, hogy ők mit tudnak tenni a saját piaci jelenlétük dinamizálása érdekében, a másik pedig az úgynevezett modern gyárak program, melynek keretében a jövőbe mutató termelési folyamatokkal ismerkedhetnének meg az itt működő modern gyárakban az érdeklődők – fogalmazott az elnök.

 

 

Petneházi Attila