Üdvözöljük a

Képzőhelyként a gyakorlati képzésben

honlapján!

-

Képzőhelyként a gyakorlati képzésben

Szerző: Czirbik Milán | 2017. november 7.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai rendezvénye 2017. november 6-án került megrendezésre Debrecenben, a Kölcsey Központban. Az eseményen 157 regisztrált résztvevő volt jelen. 

A rendezvényt Kontér Mária oktatási és képzési osztályvezető nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fő célja ezzel a programmal, hogy a szakmát tanuló diákok, újabb szakmát tanuló felnőttek, illetve a felsőoktatásban részt vevők szakmai gyakorlati képzése, vállalati gyakorlati képzőhelyen, duális képzési formában valósuljon meg, mivel ez a képzési forma biztosítja, hogy vállalati környezetben, valós munkafolyamatokban, igazi ügyfelekkel találkozva ismerje meg szakmáját a leendő munkavállaló.

 

Ezt követően a „Vállalkozások lehetőségei Hajdú-Bihar megyében a Foglalkoztatási Paktumban” címmel Szabó Marianna a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat paktumirodai munkatársa tartott előadást. Bemutatásra került a paktumiroda tevékenysége, illetve a TOP-5.1.1 pályázat is, melynek megvalósítási időszaka 2016. 09. 01 – 2020. 02. 28., célja pedig 800 fő munkát vállalni szándékozó hátrányos helyzetűnek minősülő, közfoglalkoztatott vagy inaktív személy visszairányítása a munkaerőpiacra.

 

Ezt követően pedig a „Képzőhelyként a gyakorlati képzésben” címmű szakmai tájékoztatón kaptak hasznos információkat és tanácsokat a résztvevők Lászlóné Szép Györgyi igazságügyi adó- és könyvszakértőtől. A szakember az iskolarendszerű gyakorlati képzésben résztvevő vállalkozók, vállalatok, iskolák és egyéb szervezetek részére nyújtott részletes felvilágosítást a szakképzési hozzájárulási kötelezettség teljesítésével, bevallásával és elszámolás lehetőségeivel kapcsolatban. Továbbiakban beszélt a saját munkavállalók képzéséről, valamint a felnőttoktatásról és a hallgatók gyakorlati képzéséről, valamint az adott témákhoz kapcsolódó jogszabályokról. - Megyénkben 2017 novemberében 3047 tanulószerződést tart nyilván a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, összesen 360 vállalkozásnál. Ezen vállalkozásoknak nagyon fontos, hogy ismerjék a tanulók után járó, állami forrásból igénybe vehető normatívákat és azokat a legoptimálisabban, hatékonyan, a vonatkozó törvények és rendeletek figyelembevételével, betartásával vegyék igénybe. - Az előadás fő célja az volt, hogy a vállalkozók a NAV felé történő bevallásukban pontosan, a törvény szerint járjanak el, és tájékozódjanak a gyakorlati képzés egyéb előnyeiről. Különösen nagy segítséget nyújtott az előadás a gyakorlati képzésben résztvevő vállalkozások számára a szakképzési hozzájárulás éves elszámoláshoz. Az előadás szakmai konzultációval zárult.