Üdvözöljük a

Mintagyárakban tanul(hat) a magyar

honlapján!

-

Mintagyárakban tanul(hat) a magyar

Szerző: Czirbik Milán | 2018. november 9.

Nemcsak beszélünk róla, itt van a nyakunkon az Ipar 4.0, a negyedik ipari forradalom.

 

Míg az 1700-as és az 1900-as évek között átlagosan 100-100 évnek kellett eltelnie az ipari forradalmak beköszöntéig, a 2000-es években az Ipar 4.0-ra, azaz a 4. ipari forradalomra már csak 30-40 éve volt felkészülni a fejlett világnak. Mi pedig még csak most ízlelgetjük ezt az új fogalmat – erről Borbély László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium illetékes háttérintézményének iparfejlesztési tanácsadója beszélt a HBKIK HR-klubjában a kamara székházában.

Csak fokozatosan

 

Mintegy „bemelegítés gyanánt” Makray Réka klubvezető (a Continental épülő debreceni gyárának HR-igazgatója) levetített egy kisfilmet arról, hogyan is kell elképzelni az ő olvasatukban a jövő ipari üzemét, ahol az ember és a robot nem pusztán létezik egymás mellett, hanem kommunikálnak is egymással. Borbély Lászlónak a látottak után nem volt nehéz dolga „felvenni a fonalat”, hiszen éppen azért jött el Debrecenbe, hogy a kamarában bemutassa az Ipar 4.0 Mintagyár-projektet. - Aki ezt az új szisztémát egyszerre akarja a cégénél bevezetni, az belefullad. Azt szoktuk mondani, hogy ha egy kkv-cég vezetője részt vesz a mintagyár-programunkban, és az üzemlátogatás során száz jó dolgot tapasztal, abból tízet vigyen haza, és egyet próbáljon első körben megvalósítani. Nyilván azt, amitől minél előbb és minél nagyobb hozadékot remél. Ezt tették az Alibaba nevű webáruház vezetői is, amikor világszerte azt tapasztalták, hogy a megrendeléstől vállalhatatlanul hosszú idő (átlagosan két hónap) telik el egy termék megrendelésétől a termék kézhezvételéig – mondta.

 

 

 Az Ipar 4.0 kihívásai volt a fő téma a HR Klub ülésén

 

Just in time

 

Egyszerűen áttekintették a teljes logisztikai folyamatot, végigkövették a termék útját a rendelés beérkeztétől az átadásáig, felállították a diagnózist, optimalizálták a folyamatot és mára sikerült elérniük azt, hogy az ominózus két hónap átlag két hétre rövidült. Az Ipar 4.0-nak is az a lényege, hogy a termelési folyamat optimalizálásával, a rendelkezésre álló adatok megfelelő hasznosításával minél hatékonyabbá tegye a gyártás folyamatát. Jó példa erre az autógyárakban előszeretettel alkalmazott „just-in-time” rendszer, ami hatalmas raktárkészletek tartása helyett biztosítékot jelent arra, hogy mondjuk a kormánykerék 12 óra 30perckor a hatalmas gyártósoron éppen ott legyen, ahol a munkásnak (vagy a robotnak) csak érte kell nyúlni és a helyére tenni. Az a legnagyobb veszteség, ha rosszul határozunk meg egy folyamatot, melynek során túl sok az állásidő vagy a selejt. Ha erre a műszak végén jövünk rá, az ugye régen rossz, ezért érdemes optimalizálni a termelési folyamatot, felkészülni mindenre, hogy ne érhesse a céget kellemetlen meglepetés.

 

Kaput nyitnak

 

A Mintagyár-program arra az öt mintagyárra épül, akik vállalták, hogy megnyitják a kapuikat a kkv-szektor előtt, és betekintést engednek számukra abba, hogy ők hogyan csinálják a dolgukat. A minisztérium ingyenesen kínál ismeretszerzési lehetőséget a kkv-körbe tartozó hazai gazdasági szereplőknek. Szemléletformálás, demonstráció, felkészítés és tervezés – ezt az utat járhatják be az érdeklődők szakértői segítséggel, olyan korszerű ismeretekhez jutva, amiért máshol súlyos pénzeket kellene kifizetniük. Tavaly rendezték meg először a Modern gyárak éjszakáját, és a sikerén felbuzdulva ilyen lesz idén is. Ezúttal 35 cég tárja ki a kapuit az újra, az ismeretlenre először talán gyanakodva tekintő, de mégis fogékony vállalkozók előtt – tekintett előre Borbély László.

 

 

Petneházi Attila