Sikeres volt a Modern Vállalkozások Programjának hajdúszoboszlói információs napja

Szerző: Czirbik Milán | 2017. február 16.

Információs napot tartottak 2017. február 15-én Hajdúszoboszlón, a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz Digitálisan! projekt keretében. A rendezvényen a konferencia mellett informatikai kiállítás is várta az érdeklődőket kilenc információs standdal, amelyek a digitális vállalkozásfejlesztéshez nyújtottak segítséget tanácsadással és eszközellátással. Ezzel véget ért a szakmai előadássorozat, ugyanis ez volt az utolsó ilyen jellegű információs nap.

Az eseményen Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára köszöntő beszédében kifejtette, hogy ez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által útjára indított és nagy sikert aratott program megyénket is bejárta, amely rendkívüli jelentőséggel bír, ugyanis a mai modern digitális technológiák uralta világban minden vállalkozásnak mankót jelentenek az ilyen eszközök. Örömét fejezte ki, hogy sok fiatal üzletember vesz részt a rendezvényen, akiknek igazából csupán a paletta sokszínűségét kell bemutatni. Dr. Skultéti Éva külön köszönetet mondott a Lansoft Kft-nek, akik a kezdettől aktívan vállaltak szerepet a programban, végül pedig minden vállalkozót a kiállítókkal történő kapcsolatfelvételre buzdított.

 

Nemes Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megyei IKT tanácsadója előadásában elmondta, hogy nem csak a mobil kommunikációs készülékeknél figyelhető meg a fokozatos fejlődés, hanem a vállalkozások életében is. Kifejtette, hogy a Modern Vállalkozások Programját azért hívták életre, mert Magyarországon kevés vállalkozás használ digitális eszközöket, weboldallal pedig még annál is kevesebben rendelkeznek. Azt is negatívumként rótta fel, hogy ügyfélkapcsolati és vállalatirányítási rendszerek terén az utolsók vagyunk az Európai Unióban. Nemes Péter szerint rengeteg vállalkozásnak szüksége van egy teljesen új informatikai rendszerre, amelyben segítséget tud nyújtani a Modern Vállalkozások Programja. A segítségnyújtás elemei között megemlítette a díjmentes tanácsadást, az információs napokat, a digitális szemléletformáló internetes tudástárt és a megyénkénti egy-két tanácsadó munkáját. A program végére az abban résztvevő és a kritériumoknak megfelelő vállalkozások úgynevezett DVF, vagyis „Digitálisan Felkészült Vállalkozás” minősítést kapnak. A megyei tanácsadó beszéde végén felhívta a figyelmet a GINOP 3.2.1 pályázatra, amellyel a megyei vállalatok informatikai fejlesztéseket hajthatnak végre, európai uniós forrásból a Modern Vállalkozások Programja segítségével, 2017 és 2019 márciusa között.

 

Székely István, a Lansoft Trade Informatikai Kft. projekt vezetője a digitális dokumentumkezelésről beszélt prezentációja során. Hangsúlyozta, egy kft. életében rendkívül lényeges a biztonság a dokumentumok kezelésénél, hiszen egy számla, egy szerződés eltűnése, vagy megrongálódása esetén bárki nagy bajba kerülhet. A dokumentumkezelés fejlesztése napjainkban még fontosabb, mint korábban, ugyanis ezzel jelentős megtakarításokat lehet elérni, hiszen a dokumentumokkal folytatott tevékenység például a bevételek 1-3 %-át elviszik a nagyvállalati szektorban. A költségcsökkentés mellett a Lansoft Kft. segít még a hatékonyság, a biztonság és a környezetvédelemmel kapcsolatos célok elérésében is, fejtette ki Székely István.

 

Keczeli Csaba, a CTS Informatikai Kft. ügyvezetője előadásában arról ejtett szót, hogy milyen nagy jelentőséggel bírnak az informatikai szolgáltatások az üzleti tevékenységek tekintetében. Hangsúlyozta, hogy az informatikai szolgáltatást hozzá kell rendelni a jelen és a jövő üzleti igényeihez és felhasználóihoz. Példaként megemlítette, hogy teljesen más megoldásokra van szüksége egy egyszemélyes vagy egy százfős cégnek.

 

Moldvay János, az IFSZ Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. projektigazgatója a SAP Business One nevezetű szoftverről beszélt, amely egy integrált ügyviteli program. Akkor lehet erre szükség, amikor egy vállalkozás eléri azt a bizonyos fejlődési stádiumot növekedése során, amikor egy modern, új és egységes rendszert kell bevezetni. Kifejtette, hogy ez egy tipikus vállalatirányítási rendszer, amely leginkább a kis- és középvállalkozásoknak hasznos. A Business One sokrétű, kombinálható és kompatibilis szoftver, amellyel gyorsan reagálhatunk a piaci változásokra. Moldvay János végezetül felhívta mindenki figyelmét arra, hogy igenis merjenek digitálisan vállalkozni.

 

Bíró Judit a Consulo Kft. project managere a valós idejű vállalatokról tartott beszédet és azon belül is a gyártástámogatásról, amely egy integrált vállalatirányítási rendszerben valósulhat meg leginkább. Kifejtette, hogy napjainkban a gyártás során már nem pusztán gépek vannak és lesznek, hanem okos, mobil informatikai és infokommunikációs eszközök és szoftverek is. Megemlítette a Microsoft Dynamics N.A.V. elnevezésű szoftvercsomagot, amely képes többek között a gyártás vizualizációra, innovatív, hosszú távú megoldást jelent egy gyártással foglalkozó cégnek, komplex, ugyanakkor egyszerű és gyorsan telepíthető-bevezethető.

 

A konferenciát egy, az előadókkal folytatott fórumbeszélgetés zárta, amely a kkv-k és az informatika kapcsolatát boncolgatta. A Nemes Péter, IKT tanácsadó által moderált beszélgetésen mind a négy előadó, Székely István, Keczeli Csaba, Moldvay János, illetve Bíró Judit is részt vett. A záró szekcióban szó volt többek között a vállalkozásokkal kapcsolatos jó gyakorlatokról és rossz tapasztalatokról, a vállalkozók félelmeiről és fenntartásairól az új technológiákkal kapcsolatban, az optimális informatikai megoldások és partnerek kiválasztásának bonyolultságáról és arról, hogy minden cégvezető nyugodtan forduljon bizalommal az IT szakemberekhez, hiszen velük nagy esély mutatkozik a jó megoldások választására, míg nélkülük ez szinte lehetetlen.

 

A rendezvényen elhangzott előadások anyagait az alábbiakban megtalálják.