Üdvözöljük a

Számlaadat-szolgáltatás: online - galériával

honlapján!

-

Számlaadat-szolgáltatás: online - galériával

Szerző: Czirbik Milán | 2018. július 4.

Jelentős változásokkal kell szembenézniük a vállalkozásoknak idén július 1-től.

 

Az áfakörbe tartozó vállalkozások esetében júliustól lépett hatályba a valós idejű online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség. Az új szabályozás részleteiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai tájékoztatták a „Vállalkozói Akadémia” sorozat keretében a jelentős számban megjelent érdeklődőket szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

Fehéríti a gazdaságot

 

Póser Zoltán, a kamara gazdasági szolgáltató tagozati alelnöke megnyitójában hangsúlyozta: az online számlaadat-szolgáltatás bevezetése okán , a nemzetközi sajtóban is elismerés övezi a NAV ezen irányú informatikai fejlesztéseit.  Lehet, hogy az új rendszerben mikroszinten vannak fájdalmas pontok, de azután fokozatosan hozzászoknak az adózók, akik bizonyos szempontból könnyebbséget is fognak tapasztalni.

Elhangzott, hogy a mostani fejlesztés egy évek óta tartó informatikai folyamat része az adóhatóságnál. Ennek keretében 2013-ban jelentek meg az online pénztárgépek, 2015-ben következett az EKÁER bevezetése, mely a fuvarok adóhatóság általi nyomon követésére szolgál, most pedig itt van az online számlaadat-szolgáltatás, ami tovább fehéríti a magyar gazdaságot.

 

Automatikusan küldi

 

Az új kötelezettség tehát a következő lépés az adózás digitalizálásában, ami a gazdaság kifehérítését, valamint az adózáshoz kapcsolódó adminisztratív folyamatok hatékonyabbá tételét szolgálja. Az előadó hangsúlyozta, hogy július elseje óta az adózóknak online módon és közvetlenül a számla kiállítását követően kell adatot szolgáltatniuk a NAV részére.

 

Ez a kötelezettség a 100 ezer forint összeget elérő, vagy azt meghaladó áfa-tartalmú, számlázó programmal kibocsátott számlák esetében áll fenn. Az adatok elektronikus úton (XML formátumban) továbbítódnak a NAV elektronikus rendszerébe (gép-gép kapcsolat). A NAV válaszüzenetben tájékoztatja az adózót az adatszolgáltatás sikerességéről, hiba esetén pedig annak természetéről. A visszaigazoló kódot az adózónak visszakereshető módon tárolnia kell.

 

Ez előadó elmondta, hogy ha egy vállalkozás számlázó programja július elsejétől még nem képes az új szabályok szerinti számlaadat-szolgáltatásra, a NAV szankciómentességet garantál, ha az adatok még július végéig beérkeznek. (A tájékoztatás nem teljes körű, további részletek a NAV honlapján érhető el.)

 

 

Kézi számláknál

 

A kézi számlák esetében (amennyiben azok áfa-tartalma eléri a 100 ezer forintot) az adatszolgáltatást öt napon belül kell manuálisan teljesíteni a NAV weboldalán keresztül, az 500 ezer forintot elérő vagy azt meghaladó áfatartalmú számlák esetében ez a határidő egy nap.

Újdonság az is, hogy a NAV biztosít egy mindenki számára hozzáférhető, ingyenesen elérhető számlázóprogramot. Ezzel az adóhatóság lényegében alternatívát kínál a számlatömböt használó vállalkozóknak.

 

Szakértők szerint az új szisztéma révén az eddiginél jóval nagyobb mennyiségű adat áll majd a NAV rendelkezésére, ráadásul valós időben, közvetlenül az egyes számlák kiállítása után. Ez hatékonyabb kockázatelemzést tesz lehetővé, melynek révén az adóhatóság akár még az áfa-bevallások beadása előtt azonosíthatja a kockázatos adózói ügyleteket. A NAV felkészült a július elsejei bevezetésre, amit érdemes az adózóknak is komolyan venni, hiszen azok a cégek, amelyek nem vagy nem megfelelően adják át az adatokat a hatóságnak, számlánként legfeljebb 500 ezer forint mulasztási bírsággal sújthatók. Az előadást fórum követte, ahol a résztvevőknek (a kérdéseik megfogalmazásán túl) arra is lehetőségük volt, hogy megosszák az első napokban szerzett tapasztalataikat az adóhivatal munkatársaival.

 

 

PA