Üdvözöljük a

Történelmi esély a bihari térségnek

honlapján!

-

Történelmi esély a bihari térségnek

Szerző: Czirbik Milán | 2018. október 12.

Van mire büszkének lenni a XXI. Bihari Számadó Napokon (is) Berettyóújfaluban.

 

Bondár Sándor, a HBKIK Berettyóújfalui Szervezetének elnöke: Berettyóújfalu nagy lépés előtt áll, hiszen az M35-ös autópálya ebben az évben eléri városunkat. A debreceni Déli Ipari Park alig 15-20 percnyi járásra lesz tőlünk a sztrádán, és mivel a parkba járműipari cégek települnek be, egy sor ismeretlen kihívás vár majd ránk. Ezen a kiállításon a gazdaság, a kultúra és az oktatás képviselői egyaránt jelen vannak, így lehetőség van a bemutatkozásra, a közös gondolkodásra, hogy az említett kihívásokat minél inkább a saját boldogulásunkra tudjuk fordítani. Rajtunk is múlik, hogy élünk-e a lehetőséggel, és a bihari térség ezeket az előnyöket a saját fellendülésére lesz-e képes kamatoztatni.

Értéket teremtenek

 

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő az előtte szóló gondolatmenetét vitte tovább, amikor arról beszélt, hogy a megnyitóval egyidejűleg írták alá Debrecenben a BMW-vel a gyárépítésről szóló szerződést, ami ha megvalósul, akkor abból (reményei szerint) a bihari térség is profitál majd. „December 20-a körül átadjuk az autópályát, és attól kezdve a BMW-gyár (még BMW nélkül is) 15 percre lesz városunktól. A megyében megvalósuló beruházások végre kiemelnek minket is a 3H-s (halmozottan hátrányos helyzetű) települések közül, hiszen bár ma még az országos átlagnál nagyobb nálunk a munkanélküliség, már mutatkoznak a munkaerőhiány jelei is a térségben. A Bihari Számadó Napok ugye egyfajta számadás, és a színvonalas standokat látva azt kell mondjam, hogy például az önkormányzatok közmunka-programjai keretében valódi értékeket állítanak elő. Remélem, egy év múlva újabb beruházásokkal büszkélkedhetünk majd itt, a csonka Bihar fővárosában” - fogalmazott a politikus.

 

Valóra vált álom

 

Bulcsu László, a megyei önkormányzat alelnöke is úgy véli, hogy történelmi kihívások előtt áll Bihar. - Az a vágy, hogy infrastruktúrát kell teremteni ahhoz, hogy ide jöjjön a tőke, megvalósult, a felelősség most már itt van, az a bizonyos labda immár az „önök térfelén pattog.” Ez a vásár jól példázza azt, hogy ide is jönnek máshonnan, és mi is mehetünk másokhoz. Meg kell tegyük azokat a lépéseket, amelyek kivezethetnek minket a stigmát jelentő hátrányos térségi létből. Esélyt kapnak az itt élők arra, hogy magasabb életszínvonalat érjenek el, és, hogy itthon tudják tartani a fiataljaikat. Nem mutogathatunk másokra, mindez innentől kezdve csak rajtunk múlik – jelentette ki az alelnök.

T. Tóth Tibor, a HBKIK elnökségi tagja arról beszélt, hogy a kamarában sokat gondolkoznak és vitatkoznak is azon, hogy miben tudnak segíteni a vállalkozóknak a boldogulásban. „A ma előttünk álló feladatok közül talán a hatékonyság a legfontosabb kérdés. Arra kell mindenkinek odafigyelni, hogy az innovációt, a fejlesztést, az informatikát, a telekommunikációt, a motorizációt próbálja beépíteni a mindennapi gondolkodásába és a tevékenységébe is, mert ha ez nem történik meg, akkor a lemaradásunk a piaci versenyben csak tovább fog nőni” - hívta fel a figyelmet.

 

 

Idén is sokan kilátogattak a Bihari Számadó Napokra  (Fotó: Nagy Dóra, HAON)

 

 

Öröm látni

 

Szólláth Tibor, a NAK megyei elnöke először is gratulált ahhoz az összefogáshoz, ami a számadó napokat 21. alkalommal is életre hívta. - Amikor egy-két évtizeddel ezelőtt Biharra gondoltunk, akkor egy picit mindig arra terelődött a szó, hogy milyen problémákkal küszködik a bihari térség. Ezért is öröm látni a hatalmas fejlesztéseket (határon innen és túl), amelyek révén tényleg történelmi esély kínálkozik a sorsfordításra. „Biharország” kezd magára találni, és jóleső érzés ezt a felemelkedést látni – fogalmazott az agrárgazdasági kamara megyei elnöke.

Bónácz János, Berettyóújfalu alpolgármestere elégedetten nyugtázta, hogy 21. alkalommal is komoly érdeklődés övezi a számadó napokat, a kiállítók és a látogatók részéről egyaránt. „A sztráda érkeztével egyidejűleg arra gondoltunk, hogy például az ipari park fejlesztésével további vállalkozásokat vonzhatunk ide a környékünkre. A másik gazdaságfejlesztő programunk az inkubátorház, illetve a piac területén egy olyan vásárcsarnok kialakítása, amely ugyancsak a helyei és a környékbeli termelőknek adhat új piaci lehetőséget” - vetett számot fejlesztéseikkel az alpolgármester.

_____________________________________________________________________________________

 

Díjakat is átadtak

 

A HBKIK által alapított Nyíri István-díjat idén Bondár Sándor, a Herpály Team Kft. igazgatója, a HBKIK berettyóújfalui területi szervezetének elnöke kapta.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Különdíját Nagyné Gál Edina Renáta, komádi zöldségtermesztő és feldolgozó kisvállalkozó kapta

 

A legigényesebb standok versenyében:

 

3. A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Eötvös József Szakgimnáziuma standja

2. A Bihari Népművészeti Egyesület standja

1. Furta közösségi önkormányzat standja

 

A legkedvesebb termékek versenyében:

 

3. Gólián Tímea, komádi méhész őstermelő termékei

2. Szathmári Ferenc népi iparművész termékei

1. Szegről-végről Szociális Szövetkezet (Szentpéterszeg) termékei

 

 

Petneházi Attila