Üdvözöljük a

Újabb befektetések reményében: német üzletemberek jártak Debrecenben a Kamarában – videóval

honlapján!

-

Újabb befektetések reményében: német üzletemberek jártak Debrecenben a Kamarában – videóval

Szerző: Czirbik Milán | 2019. február 28.

Újabb német érdeklődés; ezúttal a Rajna-Pfalz régió minisztériumi küldöttsége érkezett Debrecenbe üzletemberek kíséretében. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi Iparkamarában tartott üzleti fórumon Barcsa Lajos alpolgármester ismertette a városban rejlő gazdasági lehetőségeket. A német külgazdasági szakemberek szerint főként az autóiparban látnak együttműködési pontokat a debreceni vállalkozásokkal.

Thyssenkrupp, Krones, Continental és BMW – négy nagyvállalat, mely az elmúlt években úgy döntött, gyárat épít Debrecenben. Németországból folyamatos az érdeklődés a város iránt. Szerdán  a Rajna-Pfalz tartomány Gazdasági Minisztériumának képviselőit látta vendégül a megyei kereskedelmi és iparkamara.

 

- Németország Magyarország legfontosabb gazdasági partnere és úgy gondoljuk, hogy minden jó partnerségben vannak még további lehetőségek. Az ilyen találkozóktól  további befektetéseket, további üzleti kapcsolatokat, beszállítói lehetőségeket remélünk – hallhattuk Skultéti Éva kamarai főtitkárt.

 

 

 

 

A német küldöttség vezetője azt mondta, szívesen jöttek Debrecenbe.

 

A Rajna-Pfalz régióban főként a vegyipar és a gépjárműalkatrész-gyártás jelentős, ezért ilyen cégek számára keresnek együttműködési lehetőségeket.

 

- A mi tartományunk számára a Kelet-európai Régió, ezen belül Magyarország nagyon fontos. Jelenleg évi másfél milliárd eurós külkereskedelmi tevékenység köt össze bennünket, ezen szeretnénk a jövőben javítani – nyilatkozta Franz Seiss, a Rajna-Pfalz tartomány Gazdasági Minisztériumának külgazdasági referense.

 

 

 

 

Barcsa Lajos alpolgármester kiemelte a nemzetközi repülőtér, az épülő gazdasági övezetek jelentőségét, valamint felhívta a figyelmet az oktatás fejlesztésére, amivel biztosítani tudják a szakképzett munkaerőt. Azt mondta: a város régióközpontként újabb befektetések helyszíne lehet. - Ilyen lehet például a repülőtérnek a közös fejlesztése, de egyéb más területeken is keressük az együttműködési lehetőségeket, nyilván itt fontos az is, hogy a kis- és középvállalkozások is megtalálják azokat a kapcsolódási pontokat a német vállalatokkal, a német képviselőkkel, amelyek tekintetében együtt tudnak működni – hangoztatta Barcsa Lajos.

 

 

 

 

Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese arról beszélt, hogy az intézményük hidat képez a vállalkozások és a város között.

 

- Oktatási szempontból nyilván egy kapcsolat akkor működik, ha mind a két félnek előnyös. Beengedjük a német vállalkozásokat az oktatásba, különböző speciálkollégiumokat, különböző szemesztereket tudunk hirdetni. Ez jó az egyetemnek. hiszen a hallgatóink egy szélesebb tudásra tesznek szert és jó a vállalatoknak is, hiszen felkészült munkavállalókat kapnak – magyarázta Pintér Ákos.

 

 

 

 

Az üzleti fórumon az előadások mellet a német és magyar vállalkozók külön megbeszéléseket is folytattak egymással.

 

 

 

 

A dehir.hu videója a Kamara német-magyar üzleti fórumáról az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

 

https://www.dehir.hu/videogaleria/folyamatos-az-erdeklodes-nemetorszagbol-debrecen-irant

 

Forrás: dehir.hu

Szerző: Kababik László