Üdvözöljük a

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kezedben a jövőd! – pályaorientációs nyári tábor a Kamarában

2019. május 28.

Június 17 és 26-a között ismét várja a pályaválasztás előtt álló diákokat a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári tábora. Az ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött program az általános iskolák hatodikos-hetedikes tanulói számára mutatja be egy-egy szakma szépségeit: az üzem- és tanműhely látogatások során személyes tapasztalatokat szerezhetnek az adott tevékenységről, kipróbálva egyes munkafolyamatokat, elvégezve bizonyos feladatokat.

Videó: az Alföldi Nyomdában jártak a fiatalok a pályaorientációs tábor 5. napján

2019. június 24.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara minden évben megszervezi pályaorientációs nyári táborát, melynek ötödik napján a nyomtatás, könyvkötés alapjaival, valamint a nyomdaipari technikus, kiadványszerkesztő technikus szakmákkal ismerkedhettek a 6., 7. osztályos tanulók. A „Kezedben a jövőd!” programmal a Kamara célja, hogy segítse a fiatalokat a pályaválasztásban. A pályaorientációs nyári tábor ötödik napjáról a Debrecen Televízió készített felvételt.

 

A szülők a pályaválasztási döntés fontos részei!

2019. április 9.

2019. április 8-án a Berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tartott rendhagyó szülői értekezletet Dr. Kenderfi Miklós a Szakmavilág kamionos roadshow keretében.

Taroltak Hajdú-Bihar megye szakmát tanuló diákjai a 12. Szakma Sztár Fesztiválon

2019. március 18.

Ünnepélyes díjátadóval zárult a 12. Szakma Sztár Fesztivál. Az esemény a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint az VI. SkillsHungary Nemzeti döntőjének színhelye volt. 52 szakmában, 11 szakmacsoportban összesen 232-en versengtek - köztük több külhoni magyar - a szakma legjobbjának járó címért.

15 hajdú-bihari tanuló bizonyíthat az SZKTV és OSZTV versenyek döntőjében

2019. február 27.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen 65 szakmában hirdette meg az iskolai rendszerű nappali oktatásban részt vevő végzős tanulók számára a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. Az írásbeli elődöntőkön megyénkben 35 szakképesítésben 21 iskolából 400-an vettek részt, akik közül 11 szakmában, 15-en jutottak tovább a döntőbe.

Harmincheten jutottak tovább megyénkből az SZKTV és OSZTV válogatóversenyébe

2019. február 13.

14 szakmában összesen 37 Hajdú-Bihar megyei tanuló jutott tovább a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett írásbeli elődöntőiből. Ők versenyezhetnek tovább a februári válogatókon, ahol majd eldől, hogy kik lehetnek ott  március 12. és 14. között  a fővárosi döntőn, amelyet hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon rendeznek meg.

Tájékoztató a kamarai gyakorlati oktatói képzésről és vizsgáról

2019. január 30.

A kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga azokat a gyakorlati oktatóként alkalmazott szakembereket/szakoktatókat érinti, akik iskolán kívüli (külső) gyakorlati képzőhelyen foglalkoznak tanulóval az iskolai rendszerű szakképzésben. Ez a képzés fejlődési lehetőséget biztosít a gyakorlati oktatóknak, szakoktatóknak a tanulókkal való egyes problémás szituációk kezelésében, ugyanakkor minőségi tudásra tehetnek szert, amely segítségével magasabb színvonalra emelhető a gyakorlati oktatás.

Szakmai rendezvényt szervez a Kamara Képzőhelyként a gyakorlati képzésben címmel

2018. november 5.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai rendezvényt tart „Képzőhelyként a gyakorlati képzésben - jogok és kötelezettségek, finanszírozás, visszaigénylés, adózás és könyvelés egyszerűen” címmel 2018. november 13-án a Kölcsey Központban.

Idén is „Tesztelték a pályát”! - galériával

2018. július 3.

7 nap, 15 helyszín, 106 résztvevő – ez a rövid statisztika jellemzi a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári táborárát, de hogyan lehetne számszerűsíteni azt a rengeteg élményt, nevetést és izgalmakat, amelyben részük volt a pályaválasztás előtt álló fiataloknak?

Teszteld a pályád! – pályaorientációs nyári tábor indul!

2018. június 8.

Ismét lehet jelentkezni a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári táborára. A tábor az általános iskolák hatodikos-hetedikes tanulói számára igyekszik megkönnyíteni a pályaválasztást. A vakációzó diákok több napon keresztül kóstolhatnak bele egy-egy szakma mindennapjaiba: az üzem- és tanműhely látogatások során kipróbálhatnak egyes munkafolyamatokat, elvégezhetnek bizonyos feladatokat, így aktív résztvevőként személyes tapasztalatokat szerezhetnek az adott tevékenységről.

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság megtette javaslatát a 2019/2020-as tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntéshez

2018. április 19.

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2018. március 23-ai ülésén meghozta javaslatát a megyében indítható, állami költségvetési hozzájárulásban részesíthető és a nem támogatott szakképesítésekre (a szakképzés irányaira), a szakképesítések keretszámaira (beiskolázási arányaira), valamint az iskolarendszeren kívüli szakmai képzések közül az állam által elismert szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzések vonatkozásában a támogatható szakképesítésekre.

Vendéglátóbörzén „tálaltuk” a jövőt

2019. április 16.

Hiánypótló rendezvényre várta a fiatalokat a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

 

Három debreceni , és egy hajdúszoboszlói iskolából,összesen 265 kilencedikes diák kapott lehetőséget arra, hogy a standdal jelenlévő 31 képzőhely szakembereitől első kézből tájékozódhassanak a gyakorlati képzési lehetőségekről. Minderre a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából, a Kölcsey Központban került sor, a „Tálaljuk a jövőt” című vendéglátóbörzén. Az esemény érdekessége volt, hogy a szülőknek külön előadást tartottak a kamara munkatársai a tanulószerződés előnyeiről, a tanulók jogairól és kötelezettségeiről.

VÁLJON ÖN IS SZAKMÁJÁNAK MESTERÉVÉ!

2019. március 29.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mestervizsgára felkészítő önköltséges és támogatott képzéseket, valamint egyéni felkészüléssel vizsgákat szervez az előzetes jelentkezések alapján az alábbi szakmákban, megfelelő jelentkezői létszám esetén.

8 hajdú-bihari fiatal végzett érmes helyen a 12. Szakma Sztár Fesztiválon

2019. március 18.

Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Vereny (SZKTV) döntőit rendezték immár 12. alkalommal a Szakma Sztár Fesztivál keretein belül március 12. és március 14. között Budapesten a Hungexpo Vásárközpontban, ahol a 11 szakmában 15 hajdú-bihar megyei induló közül nagy sikert elérve végül 8-an is felállhattak a dobogóra: két tanuló első, kettő második, négy pedig harmadik helyezést ért el.

Kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga: jelentkezési információk

2019. február 14.

A kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga célja, hogy biztosítsa az iskolai rendszerű szakképzésben gyakorlati képzést folytató szervezetnél kötelező szakmai gyakorlatukat töltő tanulókkal gyakorlati oktatóként foglalkozó, meghatározott szakképesítéssel és szakmai gyakorlattal rendelkező szakemberek számára a tudatos és színvonalas pedagógiai tevékenységet jelentő minősítés elérésének lehetőségét és a tanulók képzéséhez szükséges pedagógiai, szociálpszichológiai, kommunikációs és szakképzési adminisztrációs ismeretek elsajátítását.


Pályázati kiírás mestervizsga elnökök országos névjegyzékbe történő felvételére

2019. február 5.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban MKIK) az MKIK Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata 6.§ (3) bekezdése értelmében 2019. február 5-i egységes megjelenési dátummal, a kiírásban felsorolt szakmákban pályázatot hirdet a Mestervizsga Elnökök Országos Névjegyzékébe történő felvételre.

Tájékoztatás a gazdálkodó szervezetek részére a kedvezményes étkeztetés biztosításáról

2019. január 9.

Az elmúlt napokban több gyakorlati képző fordult kamaránkhoz szakmai tájékoztatást kérve arról, hogyan tudják biztosítani a jövőben a kedvezményes étkeztetést a tanulónak, különösen abban az esetben, ha azt idáig Erzsébet-utalvánnyal oldották meg.

Újraterveztük a pályát

2018. augusztus 14.

Eredményesen zajlott le a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Továbbtanulás újratervezve” elnevezésű programja, amelynek keretében ingyenes, személyre szabott, egyéni pályaválasztási tanácsadást nyújtottunk azon fiatalok részére, akik nem nyertek felvételt az általuk választott felsőoktatási intézményekbe, de nem tettek le továbbtanulási szándékukról, és – a tanácsadás keretében megszerezhető információk és feltérképezett preferenciák, motivációk birtokában – érdeklődtek a szakképzési lehetőségek iránt.

„Energikus” kezdés a nyári táborban

2018. június 19.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári táborának első napja ugyan borús, esőre hajló időben, de annál energikusabban telt! Mindez érthető, hiszen ezt a napot az energiaszolgáltató szektorhoz kötődő szakmák megismerésével tölthették el a programra jelentkező diákok.

A technika bajnokai: Országos Technikaverseny döntő Debrecenben

2018. május 15.

Május 11-12-én tartották meg Debrecenben a XIX. Technikaverseny országos döntőjét. A versenynek a Debreceni Szakképzési Centrum központja és a DSZC Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma szolgált helyszínül.