Üdvözöljük a

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság megtette javaslatát a 2019/2020-as tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntéshez

honlapján!

-

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság megtette javaslatát a 2019/2020-as tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntéshez

Szerző: Czirbik Milán | 2018. április 19.

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2018. március 23-ai ülésén meghozta javaslatát a megyében indítható, állami költségvetési hozzájárulásban részesíthető és a nem támogatott szakképesítésekre (a szakképzés irányaira), a szakképesítések keretszámaira (beiskolázási arányaira), valamint az iskolarendszeren kívüli szakmai képzések közül az állam által elismert szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzések vonatkozásában a támogatható szakképesítésekre.

A bizottság az iskolarendszerű szakképzés esetében szakképesítésenként, illetve szakgimnáziumi ágazatonként tett javaslatot arra, hogy az adott szakképesítés és ágazat a korlátozottan támogatott vagy nem támogatott kategóriába kerüljön. Az idei évben annyi változás történt a korábbi évekhez képest, hogy támogatott kategóriára már nem tehetett javaslatot a bizottság. Meghatározásra került azon huszonöt szakképesítés is, melyeket a bizottság a hiány-szakképesítések közé javasol. A hiány-szakképesítések között kötelezően meg kellett jelölnie női szakmákat is.

 

Az MFKB döntéseit, javaslatait a munkaerő-piaci orientáltságú szakképzési rendszer erősítése, kiszélesítése és hatékony működése érdekében hozza meg, a gazdaság igényeinek, a munkaerő-piaci keresletnek megfelelően. Az ülésen bemutatásra kerültek Debrecen Megyei Jogú Város és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat megyét érintő közép- és hosszútávú - munkaerő – felvétellel járó - beruházási tervei, illetve a Debreceni Szakképzési Centrum és a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum beiskolázási tervei.

 

A megyei fejlesztési és képzési bizottságok és a fenntartók javaslatai alapján a végleges szakmaszerkezeti döntés várhatóan 2018 második félévében kormányrendeletben fog megjelenni. Az iskolarendszeren kívüli képzések esetén a szakképesítéseket két kategóriába - támogatott, illetve nem támogatott - sorolhatta a bizottság, melyről a végleges minisztériumi döntés a 2018. július 1-jétől lesz mérvadó a következő egy évre vonatkozóan.