Üdvözöljük a

Idén is „Tesztelték a pályát”! - galériával

honlapján!

-

Idén is „Tesztelték a pályát”! - galériával

Szerző: Czirbik Milán | 2018. július 3.

7 nap, 15 helyszín, 106 résztvevő – ez a rövid statisztika jellemzi a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári táborárát, de hogyan lehetne számszerűsíteni azt a rengeteg élményt, nevetést és izgalmakat, amelyben részük volt a pályaválasztás előtt álló fiataloknak?

A kamara nyári táborába jelentkezett hatodikos-hetedikes általános iskolás tanulók a vakáció első napjaiban – 2018. június 18-26 között – egy-egy keresett szakma mindennapjaiba nyerhettek bepillantást.

 

Az első napon az energiaszolgáltatás világával ismerkedhettek meg, épületgépész technikus, villanyszerelő, központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő szakmák elméleti hátterébe kaptak betekintést a DSZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumában, míg a gyakorlati munkafolyamatokat az E.ON Energiakereskedelemi Kft. és a  TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. debreceni telephelyén tapasztalhatták meg.

 

A „Terülj, terülj asztalkám!” jelmondatból nem lehetett nehéz kitalálni a második nap témáját: a vendéglátáshoz tartozó szakterületek mutatkoztak be. A méltán népszerű szakács, pincér, cukrász és szállodai recepciós szakmák iránt érdeklődő fiatalokat délelőtt a hajdúböszörményi DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, délután a Hotel Lycium és a Gara Cukrászda várta.

 

A harmadik nap az elektronika iránt érdeklődő tanulóknak  az autóelektronikai műszerészek, autószerelők, villanyszerelők, automatikai technikusok,  műszaki informatikusok, elektronikai technikusok munkáját mutatta be a DSZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint az OMP Autóház és az NI Hungary Kft.

 

A rákövetkező tábori napon három gyártóüzembe látogattak el a diákok,gépi forgácsoló, CNC-gépkezelő, ipari gépész, asztalos, lakatos és hegesztő szakmák alapfogásait próbálhatták ki az FAG Magyarország Kft. és a Kiss Iskolabútor Kft. üzemcsarnokaiban.

 

Az ifjú hölgyek és urak érdeklődését egyaránt felkeltette az ötödik nap tematikája, a „Szabjunk, varrjunk, nyomdázzunk!" szlogennel beharangozott, számos szakmát felölelő „könnyű” ipari nap. Bőrdíszműves, fodrász, kozmetikus, nyomdaipari technikus, kiadványszerkesztő, könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó és női szabó szakmák kínálatával a DSZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, valamint az Alföldi Nyomda Zrt. és a Termintex Kft. várta a pályaválasztókat.

 

A programba beépítésre kerültek a kamara pályaorientációs tanácsadó munkatársai által vezetett alkalmak, amik a szakmacsoportok megismerésére, valamint a képességek és szakmaválasztás közötti összefüggések bemutatására irányultak.

 

A pályaorientációs önismereti tréning új, de annál népszerűbb programpontnak bizonyult: a diákok pszichológus segítségével közelebb kerülhettek önmaguk megismeréséhez, a reális énkép kialakításához, ezáltal a sikeres életpálya-választáshoz.  Az összesen 14 foglalkozásból 4-en a tematikus program napokon vehettek részt a gyerekek. A második héten két teljes nap állt a gyerekek rendelkezésére, ahol játékos feladatokon keresztül kaptak iránymutatást a pályaválasztáshoz. A tréninget a szakmaválasztást segítő foglalkozásokkal együtt a kamara székházában tartották.

 

A tanulók térítésmentesen csatlakozhattak a táborhoz, és számukra – a helyszínekre való utazáson túl - a kamara uzsonnát és meleg ebédet is biztosított. A jó hangulatú, mozgalmas napok során a fiatalok érdekes tudnivalókkal gyarapodhattak, új ismeretségeket köthettek, és ami a legfontosabb, talán pontosabb képet alakíthattak ki magukban az előttük álló pályaválasztási lehetőségekről.

 

Aki nem tudott részt venni a programon, az a tanév folyamán is jelezheti igényét, hiszen osztályok, iskolai csoportok számára egész évben szervez a kamara cég-, üzem- és tanműhely-látogatásokat. A nyári tábor pedig jövőre újra nyitja kapuit, várjuk 2019-ben is a hetedik és nyolcadik osztályba készülő diákokat!