Üdvözöljük a

Teszteld a pályád! – pályaorientációs nyári tábor indul!

honlapján!

-

Teszteld a pályád! – pályaorientációs nyári tábor indul!

Szerző: Czirbik Milán | 2018. június 8.

Ismét lehet jelentkezni a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári táborára. A tábor az általános iskolák hatodikos-hetedikes tanulói számára igyekszik megkönnyíteni a pályaválasztást. A vakációzó diákok több napon keresztül kóstolhatnak bele egy-egy szakma mindennapjaiba: az üzem- és tanműhely látogatások során kipróbálhatnak egyes munkafolyamatokat, elvégezhetnek bizonyos feladatokat, így aktív résztvevőként személyes tapasztalatokat szerezhetnek az adott tevékenységről.

 

 

A tábor ideje alatt az előző évekhez hasonlóan kiemelt figyelmet kapnak Hajdú-Bihar megye hiányszakmái – azok a diákok, akik egy hiányszakmában tanulnak tovább, ösztöndíjban is részesülhetnek, s ami még fontosabb, piacképes tudásra tehetnek szert, melynek birtokában rövid idő alatt el tudnak majd helyezkedni.

 

Öt nagy szakmacsoportot ölel fel az idei program:

 

-          az energiaszolgáltatói nap jelmondata: „Légy energikus!” Ezen a napon az épületgépész technikus, villanyszerelő, központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő szakmák elméleti és gyakorlati hátterével ismerkedhetnek meg a diákok, ellátogathatnak a DSZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziumába, az E.ON Energiakereskedelemi Kft. és a  TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. debreceni telephelyére.

-          a „Terülj, terülj asztalkám!” nap a vendéglátásé: a szakács, pincér, cukrász és szállodai recepciós szakmák iránt érdeklődő fiatalokat a debreceni DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a Hotel Lycium és a Gara Cukrászda várja.

-          az elektronikai nap az „Áram–kör–kérdés” jegyében telik: a tanulók az autóelektronikai műszerészek, autószerelők, villanyszerelők, automatikai technikusok,  műszaki informatikusok, elektronikai technikusok munkájából kapnak ízelítőt a DSZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája termeiben, az OMP Autóháznál és az NI Hungary Kft-nél.

-          „Gördüljön a csapágy, hegesszük a fémet!" – ez a gyártóüzemek napjának alapgondolata. A diákok a gépi forgácsoló, CNC-gépkezelő, villanyszerelő, ipari gépész, asztalos, lakatos és hegesztő szakmákban próbálhatják ki magukat a K&T Hardmetal Kft., az FAG Magyarország Kft. és a Kiss Iskolabútor Kft. üzemcsarnokaiban.

-          a „Szabjunk, varrjunk, nyomdázzunk!" szlogen társul a „könnyű” ipari naphoz. Itt is gazdag a megismerhető a szakmák kínálata: bőrdíszműves, fodrász, kozmetikus, nyomdaipari technikus, kiadványszerkesztő, könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó és női szabó. Az érdeklődőket a DSZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, valamint az Alföldi Nyomda Zrt. és a Termintex Kft. fogadja.

 

Új, és várhatóan nagy érdeklődésre számot tartó eleme a programnak a pályaorientációs önismereti tréning, melynek során pszichológus segíti a diákokat abban, hogy miként alakíthatnak ki önmagukról reális képet – az egyéni érdeklődésük, valamint tulajdonságaik és képességeik feltérképezése révén nagyobb eséllyel választhatnak olyan szakmát maguknak, amelyben sikeresek és motiváltak tudnak lenni. Ennek a programnak mindkét nap a HBKIK székháza ad helyet.

 

A 2018. évi nyári tábor időszaka: 2018. 06. 18 – 26.

A programon való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött!

Jelentkezési határidő: 2018. június 14. csütörtök.

 

A napközis jellegű tábor ideje alatt a Kamara meleg étkezést és buszos utaztatást biztosít a diákoknak. Az egyes napokon a résztvevők létszáma 20-30 főre korlátozódik. Egy tanuló több programnapra is regisztrálható, időbeli korlát nélkül.

 

A részvételi helyek feltöltése érkezési sorrendben történik. A szabad kapacitás függvényében csoportok jelentkezését is szívesen várjuk, ekkor az utaztatást ennek megfelelően szervezzük.

 

A nyári táborra való jelentkezésnél kamarai tagjainknak, vagy kamarai tag vállalkozás alkalmazottainak 7. osztályos gyermekei és unokái elsőbbséget élveznek.

 

A jelentkezési határidő után érkező regisztrációkat csak a szabad férőhelyek arányában tudjuk befogadni. A teljes létszámmal feltöltött napokra csak lemondás esetén tudunk újabb jelentkezőket fogadni, melyről a várakozókat értesítjük.

 

A részletes program, a jelentkezési lap és a szülői beleegyezési nyilatkozat a mellékletben található.

 

Felhívjuk a Tisztelt Szülők figyelmét, hogy a táboron való részvétel feltétele a „Jelentkezési lap és szülői beleegyező nyilatkozat” című dokumentumon megjelölt adatkezelési és egyéb feltételekhez való hozzájárulás. Amennyiben a szülő/gondviselő a „nem járulok hozzá kijelentést” jelöli, a jelentkezést nem tudjuk elfogadni. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

 

További információ:

 

Jeneiné Zsula Ildikó és Németi-Balogh Zsófia pályaorientációs tanácsadók

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

4025 Debrecen, Vörösmarty utca 13-15.

e-mail: jeneine.zsula.ildiko@hbkik.hu, nemeti.balogh.zsofia@hbkik.hu

telefon: +36 (52) 500-737 és +36 (52) 500-717