Üdvözöljük a

Vendéglátóbörzén „tálaltuk” a jövőt

honlapján!

-

Vendéglátóbörzén „tálaltuk” a jövőt

Szerző: Czirbik Milán | 2019. április 16.

Hiánypótló rendezvényre várta a fiatalokat a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

 

Három debreceni , és egy hajdúszoboszlói iskolából,összesen 265 kilencedikes diák kapott lehetőséget arra, hogy a standdal jelenlévő 31 képzőhely szakembereitől első kézből tájékozódhassanak a gyakorlati képzési lehetőségekről. Minderre a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából, a Kölcsey Központban került sor, a „Tálaljuk a jövőt” című vendéglátóbörzén. Az esemény érdekessége volt, hogy a szülőknek külön előadást tartottak a kamara munkatársai a tanulószerződés előnyeiről, a tanulók jogairól és kötelezettségeiről.

A 24. órában...

 

Barabás Zoltán, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke (aki egyébként maga is debreceni vendéglátós) portálunknak úgy fogalmazott, hogy „a 24. órában van a vendéglátóipari szakma. - Katasztrofális a szakemberhiány, ha önmagunknak nem nevelünk utánpótlást, akkor bezárhatjuk a kaput. Sok vendéglátóhely lehet, hogy a szezon kezdetén ki sem fog tudni nyitni, az elvándorlás és az elcsábítás változatlanul jelen van az ágazatban. Úgy látom, hogy ma a cukrász a legnépszerűbb szakma, aztán a szakács és végül a felszolgáló. Ez a szakma sajnos alul van értékelve; pedig felszolgálónak lenni nem annyiból áll, hogy két sörösüveget és két poharat ráteszünk egy tálcára és kivisszük. Olyan fiatalokra van szükség,, akiknek van kommunikációs- és beszédkészségük, kézügyességük, kreatívak és empatikusak...

 

Anyától tanulta

 

A börzén találkoztunk olyan, 9. évfolyamos fiúval, aki egy jól sikerült szintvizsga után lelkesen keresgélt a gyakorlati lehetőségek között, és beszéltünk olyan lánnyal is, aki éppen a közepesre sikerült szintvizsga miatt érezte úgy, hogy egy kitűnő séftől szeretné ellesni a szakácsmesterség fortélyait. Tunyogi Mónika a fiával érkezett a börzére, mégpedig azért, hogy megfelelő helyet találjanak a fiatalember szakmai gyakorlatához. „Egy cégnél már feliratkoztunk, de a biztonság kedvéért még egyet keresünk” - így az anyuka. Kiss Máté sikeresen abszolválta a szintvizsgát, és örömmel tapasztalta, hogy ez azért a képzőhelyeknél sokat nyom a latba. „Cukrásznak készülök, és ha végeztem, idehaza képzelem el a boldogulást” - vetítette előre.

Dudikné Anita a lányát, Fruzsit kísérte el a börzére, és az ő céljuk is a megfelelő gyakorlati képzőhely feltérképezése volt. Fruzsina szakácsnak készül, és a közepesre sikerült szintvizsgája után csak azért is szeretné bebizonyítani, hogy van érzéke a konyhaművészethez. Aminek a fortélyait (mint a 9.-es lány elárulta) eddig az otthon szívesen sütő-főző édesanyjától leste el.

 

 

Petneházi Attila