Üdvözöljük a

Pályaorientációs tanácsadás, pályaválasztás

honlapján!

-

Pályaorientációs tanácsadás, pályaválasztás

Szerző: Király Adrienn | 2014. január 15.

       A kamara törvényi feladata a gazdaság versenyképességének javítása, melynek alapja a jó szakemberképzés. A Szakképzési Osztály új feladatkörével, pályaorientációs tanácsadással járul ehhez hozzá. Tanácsadó révén aktív részese kíván lenni a pályaválasztási folyamatoknak, amellyel a választás előtt álló tanulókat és szüleiket segíti a megfelelő szakma megtalálásában. Pályaorientációs tanácsadói szolgáltatás bevezetésével aktívan részt vállalunk a pályaválasztási folyamatokban, amellyel a választás előtt álló tanulókat és szüleiket segíthetjük a megfelelő szakma és szakképző intézmény megtalálásában. A pályaorientációs tanácsadás legfontosabb feladata, hogy különböző pályaválasztási tájékoztatókkal, üzemlátogatások szervezésével és pályaválasztási rendezvényekre való invitálással megkönnyítse a fiatalok szakmaválasztását és motiválja őket. Az általános iskolák és gimnáziumok pályaválasztás előtt álló tanulói számára alkalmat kínálunk:

 

-           Rendhagyó kihelyezett tanóra, szülői értekezlet megtartására,

-           Kihelyezett csoportos foglalkozás megtartására,

-           Üzemlátogatások során a szakmák élő munkafolyamatban való megismerésére,

-           Pályaválasztási rendezvényeken való részvételre,

-           Egyéni tanácsadásra.

 

 

Út a sikeres pályaválasztáshoz

 

A pályaválasztás folyamata 4 szakaszra osztható:

 

1. Önismeret

 

2. Tájékozódás

 

3. Tapasztalás

 

4. Választás

 

 

Hogyan segíti a kereskedelmi és iparkamara a pályaorientációt?

 

A 4 szakasz mindegyikét segítjük pályaorientációs tevékenységünkkel. A pályaválasztás alappillérei az önismeret, az alapos tájékozódás a szakmák és középiskolák felől, valamint a személyes tapasztalás üzemlátogatások alkalmával. A választás előtt álló korosztály döntését azonban nagyban befolyásolja a szülő, nevelő véleménye. A közös döntéshez mindkét fél megfelelő tájékoztatása szükséges, amelyben a Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója nyújt segítséget.

 

1.         Önismeret

 

A serdülő korosztály gyakran nincs tisztában a képességeivel, készségeivel, ezért fontos, hogy megismerjék saját személyiségüket, érdeklődésüket. A kérdőívek segítségével a tanuló a képességeiről, készségeiről, pályaérettségéről kaphat pontosabb képet. (http://eletpalya.munka.hu/kerdoivek)

 

2.         Tájékozódás

 

- Osztályfőnöki óra, szülői értekezlet:

 

A sikeres szakmaválasztás titka a tájékozódás, a foglalkozás megismerése. A pályaorientációs tanácsadók informatív jellegű tájékoztatókkal osztályfőnöki óra keretében a diákoknak, szülői értekezlet keretében a szülőknek nyújtanak segítséget abban, hogy tágabb képet kapjanak az eléjük táruló lehetőségekről.

 

- Online tájékozódás

 

További információt gyűjthet mind a tanuló, mind a szülő a Nemzeti Pályaorientációs Portálon és a Szakmavilág honlapján is középiskolákról, foglalkozásokról, várható keresetekről. (http://eletpalya.munka.hu/, http://szakmavilag.hu/)

 

3.        Tapasztalás

 

- Üzemlátogatás, tanműhelylátogatás

 

Fontosnak tartjuk, hogy a tanulók testközelből is megismerjenek szakmákat és olyan élményeket szerezzenek, amelyek segítik a választásban. Olyan üzemlátogatásokat, tanműhely látogatásokat szervezünk, ahol a gyerekek személyesen tapasztalhatják meg egy-egy szakma mindennapjait.

 

A szakmák megismertetésében interaktív, játékos foglalkozások megtartásával kihelyezett tanórák formájában, vagy nyári táborok programjaként is segítséget tudunk nyújtani.

 

4.        Választás