Page 37 - hbkik
P. 37

Karriertörténetek
Aki a konyhában varázsol
Márton Gergő (32) – szakács
Miért választottad ezt a szakmát?
Azt hiszem, örököltem a tehetségem a szakmához, édesapám szakács volt, de sajnos nem ismertem. Vi- szont elég korán jelentkeztek az előjelek, hogy fogé- kony vagyok a főzéstanuláshoz. Nem kellett kétszer semmit elolvasnom és már tudtam is a receptet.
Mit szeretsz a szakmában?
Számomra fontos az, hogy bármit is csinálok, önma- gam legyek. Szeretek másoknak örömet okozni, és ha jól sikerül egy étel, ételsor, azt felszolgálva, elfo- gyasztva nagyon gyakran megkapjuk a visszajelzést. Az az elismerés, amit kapok, érezteti velem, hogy ma is sikerült egy jó dolgot valaki életébe varázsolni.
Mindenkinek, aki szeret másokkal foglalkozni, fon- tos más véleménye, és nem utolsósorban szeressen főzni. A többi csak tanulás és gyakorlás, ez szeren- csére nem űrkutatás, nincsenek kőbevésett dolgok, mindenki tud újat létrehozni.
Mi jelenti számodra a motivációt?
Soha nem akartam másnak, sem magamnak megfe- lelni, én csak csinálom, ami jólesik.
Mit tekintesz eddigi karriered csúcsának?
Voltam nagyon sok fokon azon a bizonyos létrán, egyszerű szakácstól konyhafőnök, illetve étteremve- zető munkakörig. Én akkor voltam a legboldogabb, amikor olyan embereknek, konkrét esetekben gye- rekeknek, akik hátrányos helyzetűek, olyan ételeket, süteményeket készítettem, amit még csak a tv-ben sem láttak, akkor voltam feltétlen boldog. Szerintem egy szakács akkor van a csúcsponton, mikor olyan emberektől kap elismerést, akinek számít a szava.
Van-e példaképed?
A nagymamám, bár ő nem volt szakmabeli, de na- gyon finoman főzött.
Ki kell próbálni, lehet menni próbanapokra több iskolába is. Én a tanulóimnak mindig azt mondtam, akik menetközben jöttek rá, nem biztos, hogy ez lesz a jövőjük. De ha érzik magukban az erőt annyi- ra, hogy elvégezzék az iskolát, akkor ezt már otthon a családban tudják majd kamatoztatni, soha nem lesznek éhesek.
    Mit üzensz azoknak a diákoknak, akik fontolgatják az adott szakma tanulását?
 Kinek és miért javasolnád? Milyen képességekkel kell rendelkezned, hogy jó legyél a szakmában?
   35
  
















































































   35   36   37   38   39