Page 14 - hbkik
P. 14

 Élelmiszeripar ágazat
Az élelmiszerek a legfontosabb, naponta fogyasztott és felhasznált termékek. Az élelmiszereknek számos fajtája létezik, és számuk folyamatosan nő. A sok- színű, a fogyasztói igényeket kielégítő kínálat biztosítása az élelmiszer-előál- lítók feladata.
A fejlődés folyamatos, de meg kell őrizniük a hagyományos élelmiszerekkel kapcsolatos tudást is. Magyarország híres az élelmiszeriparáról és a hagyo- mányos élelmiszereiről. Gondoljunk híres borainkra, a téliszalámira, édessé- geinkre stb. Nem is hinnénk, hogy mennyi munka és szaktudás szükséges a mindennapi élelmiszereink biztonságos és jó minőségű előállításához.
Az élelmiszeripartól elvárjuk, hogy olyan élelmiszereket állítson elő, amelyek biztonságosak, biztosítják az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges összetevőket és finomak. Az élelmiszerekkel szembeni elvárások folyamatosan változnak és emelkednek. A fogyasztók egyre növekvő és válto- zó igényeinek megfelelő élelmiszereket csak jól képzett szakemberek tudják biztosítani.
Választható képzések 5 éves technikumi képzésben
XXBor- és pezsgőgyártó technikus XXErjedés- és üdítőital-ipari technikus XXÉlelmiszer-ellenőrzési technikus XXÉlelmiszeripari gépésztechnikus XXHúsipari technikus
XXSütő- és cukrászipari technikus XXTartósítóipari technikus XXTejipari technikus
Választható képzések 3 éves szakképző iskolai képzésben
XXErjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő XXÉdességkészítő
XXÉlelmiszeripari gépkezelő
XXHentes és húskészítmény-készítő XXKistermelői élelmiszer-előállító
XXPék
XXPék-cukrász XXSzőlész-borász XXTartósítóiparitermék-készítő XXTejtermékkészítő
Élelmiszeripar ágazatot indító iskolák Hajdú-Bihar megyében
XXBSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola (Balmazúj- város)
XXDSZC Irinyi János Technikum (Debrecen)
Hajdú-Bihar megyében az élelmiszeripar ágazaton belül a következő szak- mákat tanulhatod:
   12
 tartalomjegyzék
 















































































   12   13   14   15   16