Page 15 - hbkik
P. 15

Hentes és húskészítmény-készítő
Az élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzé- sével zárul. A hentes az egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező szakma. A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, a baromfik konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira. A hentes készíti a húskészítményeket, mint például: kolbászok, felvágottak, szalámik, virslik stb. A hentes és húskészítmény-készítő szaktudásával biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jutnak el a fogyasztókhoz. A hentes nem csak fel- dolgozza a húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja a vásárlóit.
Kompetenciaelvárás
Állóképesség, megbízhatóság, ízérzékelés, kézügyesség, csapatmunka.
A szakképzettséggel rendelkező
XXátveszi a munkaterületet;
XXfelméri, előkészíti a szükséges anyagokat, eszközöket; XXelsődleges feldolgozást végez;
XXdarabolást, csontozást végez;
XXmásodlagos feldolgozást végez;
XXfélkész- és készterméket készít;
XXhőkezelt húskészítményeket gyárt;
XXbefejező műveleteket végez;
XXgépeket kezel, berendezéseket üzemeltet; XXalapméréseket végez;
XXvásárlókat szolgál ki.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyomá- nyos és korszerű húskészítmények összeállítása, elkészítése, előállítása, és szeret emberekkel foglalkozni.
Pék
Az élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésé- vel zárul. A pék a legrégebbi szakmák egyike. Munkájának és szakértelmének köszönhetően kerülhet a boltok polcaira a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér.
A pék készíti a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles termé- keket. A pék munkáját ma már korszerű gépek és technológiák segítik, hogy ne legyen annyira megterhelő, mint régebben. A pék szakmamegbecsülése folyamatosan emelkedik, ezért nagy szükség van ól képzett pékekre.
Kompetenciaelvárás
Állóképesség, ügyes mozgás, kézügyesség, csapatmunka.
A szakképzettséggel rendelkező
XXátvételi és raktározási feladatokat végez;
XXelőkészítő műveleteket végez;
XXnyersanyagot, készterméket vizsgál, gyártásközi ellenőrzést végez; XXeszközöket használ, gépeket, berendezéseket kezel;
XXbefejező műveleteket végez;
XXtésztát készít;
XXtölteléket készít;
XXfeldolgozza a tésztát;
XXtésztát keleszt;
XXtésztát süt;
XXkészterméket kezel, csomagol;
XXadminisztrációs munkát végez.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, érdeklődik az élelmiszerek előállítása iránt, szeretne olyan termékeket alkotni, amelyekre a fogyasztók- nak naponta alapvető élelmiszerként szüksége van.
   tartalomjegyzék
13
  































































   13   14   15   16   17