Page 16 - hbkik
P. 16

 Pék-cukrász
Az élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésé- vel zárul. A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel.
Jól látható, hogy a cukrászatok is készítenek sütőipari termékeket és a péksé- gek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalma- sak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szemberekre.
Kompetenciaelvárás
Állóképesség, kézügyesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.
A szakképzettséggel rendelkező
XXcukrásztechnológiai alapműveleteket végez; XXcukrászati félkész termékeket készít; XXcukrászati késztermékeket készít;
XXdíszítő műveleteket végez;
XXfagylaltot, parfét készít;
XXpohárkrémet készít;
XXkenyeret készít;
XXsütőipari nyersanyagokat előkészít;
XXpéksüteményeket és finom pékárukat készít;
XXcélzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít; XXsütőipari és cukrászati termékeket minősít; XXminőségbiztosítási dokumentumokat vezet; XXminőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
XXtechnológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet; XXgondoskodik a melléktermékek felhasználásáról; XXvállalkozást indít, működtet.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel az édességek, a süteménykészí- tés, a kenyérfélék és a péksütemények előállítása.
    14
tartalomjegyzék
 
















































































   14   15   16   17   18