Page 75 - hbkik
P. 75

Cukrász szaktechnikus
A turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és techni- kus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenysé- get végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégi- áját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrá- szat működését.
Kompetenciaelvárás
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés. Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativi- tás, együttműködő képesség, nagy terhelhetőség, stressztűrő képesség.
A szakképzettséggel rendelkező
XXa cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el;
XXirányítja, szervezi, ellenőrzi – tulajdonosként, alkalmazottként – az áru- beszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési, kiszállítási tevé- kenységeket;
XXközvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, be- tanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja, a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
XXismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegen nyelvi szókincsét XXbemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakít-
ja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot;
XXmegtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
XXtermelési tevékenységet végez, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bon-
bonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a kü-
lönböző termelési munkafolyamatokat;
XXértékesítő tevékenységet végez, foglalkozik a vendégek visszajelzéseivel,
panaszaival, felvetéseivel, folyamatosan gondoskodik a megfelelő áru-
készletről;
XXbetartja és betartatja a HACCP élelmiszerbiztonsági előírásait; XXmegtervezi a cukrászdai választékot, az aktuális jogszabályoknak megfe-
lelő termékleírást, kalkulációt készít;
XXnyomon követi az aktuális szakmai trendeket, nyitott az új technológiák
megismerésére.
Azoknak a fiataloknak ajánlott, akik szeretnek alkotni, érdekli őket a szerve- zés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.
  tartalomjegyzék
73
  









































































   73   74   75   76   77