Page 76 - hbkik
P. 76

 Szakács szaktechnikus
A turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és techni- kus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A szakács szaktechnikus a vendéglátóipar termelési és irányítási területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán az egység vezetéséért felelős szakember, magas szaktudással. Közép- és felsővezetői feladatokat lát el olyan munka- körökben is, mint például a főszakács helyettes, főszakács, generál főszakács, élelmezésvezető helyettes, élelmezésvezető A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítése mellett kulináris élményt is nyújt. A szakács szaktechnikus a különböző rendezvények fő koordinátora a catering tekintetében. Szaktudásával segíti, irányítja a zökkenőmentes és a vendégek megelégedésére végzett munkát.
Kompetenciaelvárás
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikáci- ós készség, jó problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kre- ativitás, együttműködő képesség.
A szakképzettséggel rendelkező
XXvezetőszakács helyettes pozícióban végrehajtja, illetve végrehajttatja a meghatározott feladatokat;
XXvezetőszakács pozícióban végrehajttatja az általa meghatározott felada- tokat és ellenőrzi is azokat;
XXelőkészítő, elkészítő és befejező műveleteket felügyel, szükség esetén korrigáltat;
XXárut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva, áruátvételt végez vagy ellenőriz, szakosított áruraktározást ellenőriz;
XXbetartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
XXirányítja és összehangolja a segédszemélyzet munkáját;
XXmegérti és felhasználja a technológiai műveletek leírásait idegen nyel-
ven.
A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örö- met szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzett- séggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpi- acon, jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.
  74
 tartalomjegyzék
 

















































































   74   75   76   77   78