Page 77 - hbkik
P. 77

Turisztikai technikus
A turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és techni- kus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: turisztikai szervező szakmairány, idegenvezető szakmairány.
Idegenforgalmi szakember, aki turisztikai vállalkozásokban végez szervezési, idegenvezetési, értékesítési, ügyintézői, információs munkát, miközben ma- gas szinten kommunikál a vendégekkel, partnerekkel, munkatársakkal.
Kompetenciaelvárás
Jó kommunikáció szóban és írásban, érdeklődő, nyitott, vállalkozó szellemű beállítottság, szervező-, kezdeményező- és együttműködési képesség, nyel- vérzék.
A szakképzettséggel rendelkező
XXszéleskörű szakmai tudással és általános műveltséggel rendelkezik; XXismeri és betartja a protokoll és az etikett szabályait;
XXmagas szinten kommunikál szóban és írásban, magyar és idegen nyel-
ven, információt nyújt;
XXtisztában van az idegenforgalom szerkezetével, fontosságával, hogy je-
lentős mértékben járul hozzá a gazdaság élénkítéséhez;
XXismeri a vonatkozó törvényeket, az írott és íratlan szabályokat, képes
követni a változásokat;
XXkezeli a digitális technikát, ismeri a szakmai szoftvereket;
XXátlátja a turisztikai vállalkozásban előforduló munkafolyamatokat; XXutasítások, iránymutatás alapján, később önállóan képes a szállodai,
irodai, utazási irodai területen a szervezői, ügyintézői, referensi, tájé- koztatási, hostess és idegenvezetői munka elvégzésére, tapasztalatszer- zés után vezetővé tud válni.
Ajánlott azok számára, akik életpályájukat a turizmus, vendéglátás területén képzelik el, szívesen mutatják be Magyarországot és a nagyvilágot az érdek- lődőknek magyar és idegen nyelven.
Vendégtéri szaktechnikus
A turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és techni- kus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzlet- politikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, ko- ordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátó- ipari szolgáltatásokat nyújtanak.
Kompetenciaelvárás
Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhető- ség, jó stressztűrő képesség, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködési képesség.
A szakképzettséggel rendelkező
XXalkalmazza a működési szabályokat;
XXüzleti levelezést folytat;
XXkínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze;
XXfigyelemmel kíséri az árukészletet;
XXmegköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít; XXkapcsolatot tart a szállítókkal;
XXfigyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
XXbiztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
XXkialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
XXajánlatot készít megrendelők részére;
XXrendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;
XXárubeszerzési és árképzési feladatokat végez;
XXnyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;
XXtárgyal az ügyfelekkel; XXkialakítjaadolgozókmunkabeosztását,betanítjaésfelügyeliafelszol-
gáló- és konyhai személyzetet;
XXköveti az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dol- gozni. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú felsőfokú ta- nulmányok folytatása felé.
  tartalomjegyzék
75
  

























































   75   76   77   78   79