Page 79 - hbkik
P. 79

 Pincér-vendégtéri szakember
A turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség meg- szerzésével zárul.
A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.
Kompetenciaelvárás
Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressz tűrő képesség, empátia, jó szervezőkészség, együttműködő képesség.
A szakképzettséggel rendelkező
XXelvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
XXfigyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi
és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában; XXismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével,
italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez; XXfelveszi a rendelést;
XXfelszolgál; a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek
figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a ven- dégek asztalához;
XXbarista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
XXfigyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kom-
munikál, tájékozódik elégedettségükről;
XXmegszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt, XXkiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szer- vezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzett- séggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerő- piacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.
 tartalomjegyzék 77
   
















































































   77   78   79   80   81