Kamarai segítséget kaphatnak Debrecenben a járvány sújtotta vállalkozások

2020.05.22 | COVID-19, Gazdaság, Hajdú-Bihar, Hírek, Kamara, kamarai szolgáltatások

A Széchenyi Kártya Program négy új hiteltermékkel bővült, melyek segíthetnek a termékfejlesztésben vagy a piacbővítésben. A cél, hogy a kkv-k visszaálljanak a krízis előtti pályára. Többek között ezekről is szó esett a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sajtótájékoztatóján a Kamara székházában, május 22-én.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelten támogatja a hajdú-bihari vállalkozókat. A veszélyhelyzet kezelésére a Széchenyi Kártya Program most négy hiteltermékkel bővült, amelyek jelentős segítséget nyújthatnak a bajba jutott cégeknek. Miklóssy Ferenc, a Kamara elnöke Európában is egyedülállónak nevezte az új hitelkonstrukciókat.

– Úgy ad hitelt, hogy gyakorlatilag minden költséget magára vállalt az állam vele kapcsolatban. Azaz a jutalékokat, az eljárási illetékeket, a garanciabiztosítási díjat és a kamat döntő részét is, hiszen 0,1-től 0,5 százalékos éves kamatot kell fizetni – mondta el Miklóssy Ferenc.

Az Agrár Széchenyi Kártya Plusz a mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozásoknak segíthet a gazdasági hatások enyhítésében.

Ez a konstrukció akár ingatlanfedezet nélkül, nulla százalékos kamattal, 200 millió forint hitelösszegig igényelhető. Hajdú-Biharban már hetven kis vagy középvállalkozás élt ezzel a lehetőséggel. A Kamara emellett olyan vállalkozásokat is segít, amelyek elvesztették a piacaikat vagy a megrendelésállományuk drasztikusan lecsökkent.

– Szeretnénk elsősorban a nemzetközi piacon keresni olyan rést, amely betölthető az exportképes hajdú-bihari termékekkel, szolgáltatásokkal. Hiszen vannak olyan országok, ahol a válság másként játszódott le, máshogyan alakult a mértéke. Konzultáltunk a nagyobb cégekkel is annak érdekében, hogy milyen megoldást találjunk – hangsúlyozta Dr. Skultéti Éva, a Kamara főtitkára.

Az Iparkamara többféle kiadvánnyal és a honlapján összegyűjtött hasznos információkkal is segít tájékozódni.

Itt egyebek mellett elérhetők az exportra és importra vonatkozó tudnivalók, pályázatok, de munkalehetőségeket is ajánl az oldal.

Szerző, forrás: Pinczés Mariann, Dehir.hu

Share This
X