„Miénk a pálya”

Így képzelem el magam az iskola után!

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Miénk a pálya” címmel pályázatot hirdet általános és középiskolás diákok számára pályaorientációs témakörben, négy kategóriában:

a) „Színes szemüvegen át”: rajzpályázat 1-4. osztályos tanulók számára

b) „Írásban jobban szárnyalok”: esszé- vagy versírás 5-12. osztályos tanulók számára

c) „Álmodd a jövőd!”: kisfilm készítés 5-12. osztályos tanulók számára

d) „A jövőm ma kezdődik!”: kisfilm készítés 9-13. évfolyamos szakképző iskolai vagy technikumi tanulók számára, akik már választottak szakmát/ágazatot

A pályázat célja, hogy a diákok közelebbi kapcsolatba kerüljenek a szakmatanulás lehetőségével, minél több információt gyűjtsenek össze a szakképző iskolai és technikumi szakmákról, az egyes szakmákhoz tartozó elvárásokról, munkakörülményeikről, munkaerőpiaci helyzetükről.

Nevezés módja, pályázók köre:

Pályázni az a) és b) kategóriában egyénileg, a c) és d) kategóriában csoportosan lehet (az egyéni vagy csoportos nevezés részletei a versenyszabályzatban találhatók).

A pályázati felhívásra a Hajdú-Bihar megyei általános és középiskolákban tanuló diákok jelentkezését várjuk.

A tanulókat az iskolai felkészítő tanár nevezheti a versenyre, vagy egyéni nevezés is lehetséges, ebben az esetben a 18 évet be nem töltött tanulók számára szülői beleegyező nyilatkozat szükséges, melyet a jelentkezési felület végén kell bejelölni.

A szakmák, melyekkel a pályázaton részt lehet venni, megtekinthetőek a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs honlapján, a https://hbkik.hu/szakkepzes/palyaorientacio linken, a SzakMa kiadványban.

A pályamunkák beküldésére létrehoztunk egy űrlapot, mely a jobb oldali oszlopban elhelyezett zöld MIÉNK A PÁLYA! PÁLYÁZATI ŰRLAP gombra kattintva érhető el.

Beküldési határidő: 2021.11.02.

Nyertesek kiértesítése: 2021.11.11.

Eredményhirdető ünnepség tervezett időpontja: 2021.11.24.

Kérjük, a pályázaton való részvételhez olvassa el a pályázat Részvételi Szabályzatát, mivel a pályázaton való részvétel a Részvételi Szabályzat automatikus elfogadását jelenti!

 A pályázat kategóriái:

 

a) kategória: “Színes szemüvegen át”

szines szemuvegKorcsoport: 1-4. osztályos tanulók

Pályázók köre: egyéni pályázók

Műfaj: rajz, vagy más, papír alapú vizuális alkotás készítése szabadkézi technikával

Technika: bármilyen rajztechnikai eszköz (vízfesték, tempera, színes ceruza, zsírkréta, pasztellkréta, filctoll, ragasztás, kollázs, ezek kombinációja stb.) használatával.

Formátum: A/4-es rajzlapra készített alkotás (tanulónként egy rajz), illetve ennek szkennelt vagy fényképezett változata

Téma: A „Színes szemüvegen át” témakörben a feladat egy szakma, hivatás bemutatása, ami tetszik Neked! A választható szakmák köre megtalálható a hbkik.hu SzakMa online kiadványában.

Pályázat beadása: A rajzot szkennelve vagy fényképezve tanár/felnőtt segítségével a kérjük beküldeni az erre a célra létrehozott űrlapon keresztül, mely a jobb oldali oszlopban elhelyezett zöld MIÉNK A PÁLYA! PÁLYÁZATI ŰRLAP gombra kattintva érhető el.

Kérjük, hogy a rajzok elkészülésében a gyerekek felnőtt/tanári segítséget ne vegyenek igénybe! Tanári/felnőtt segítség csak a pályázat elküldésében lehetséges!

 

b) kategória: “Írásban jobban szárnyalok!”

vers esszeKorcsoport: 5-8. osztályos általános iskolai tanulók, valamint 9-12. osztályos tanulók, gimnazisták

Pályázók köre: egyéni pályázók

Műfaj: esszé, vagy vers

Formai követelmények:         

 • esszé: legalább 1800, legfeljebb 3500 karakter terjedelemben (szóköz nélkül)
 • vers: terjedelme nincs meghatározva

Kötelező elemek:

 • Tartalmaznia kell a szakma megnevezését, vagy egyértelműsíthető legyen a szakma, foglalkozás, életpálya. A választható szakmák köre megtalálható a hbkik.hu SzakMa online kiadványában.
 • Miért választanám, miért tetszik ez a pálya, szakma, foglalkozás?

Opcionális elemek:

 • Hol képzelem el munkahelyem? (pl. elhelyezkedési lehetőség, saját vállalkozás)
 • És minden egyéb, ami eszedbe jut…

Pályázat beadása: A pályaművet word formátumban az erre a célra létrehozott űrlapon keresztül kérjük beküldeni, mely a jobb oldali oszlopban elhelyezett zöld MIÉNK A PÁLYA! PÁLYÁZATI ŰRLAP gombra kattintva érhető el.

c) kategória: “Álmodd a jövőd!”

otlet jovo kisfilmKorcsoport: 5-8. osztályos általános iskolai tanulók, valamint 9-12. osztályos tanulók, gimnazisták

Pályázók köre: legfeljebb 4 fős csoportok

Műfaj: kisfilm

Követelmények:

 • legfeljebb 2-3 perc terjedelemben
 • Mutasson be egy választott ágazatot, szakmát, annak jövőjét, benne rejlő lehetőségeket. A választható szakmák köre megtalálható a hbkik.hu SzakMa online kiadványában.

Témaötletek:

 • „Példaképem egy napja” (Akár interjút is készíthetsz egy szakemberrel)
 • „Enyém (lesz) a legmenőbb foglalkozás!”
 • „Megváltoztatom a világot!”
 • Ha van jó ötleted, az itt megadottaktól eltérő címeket is elfogadunk.

Technika:         Animációs vagy élő szereplős kisfilm. Készülhet mobiltelefonnal, kamerával, animációs szoftverekkel.

Pályázat beadása: Az elkészült kisfilmet az erre a célra létrehozott űrlapon keresztül kérjük beküldeni, mely a jobb oldali oszlopban elhelyezett zöld MIÉNK A PÁLYA! PÁLYÁZATI ŰRLAP gombra kattintva érhető el.

 

d) kategória: “A jövő ma kezdődik!”

jovo kisfilmKorcsoport: szakképző iskola vagy technikum 9-13. évfolyamos tanulói

Pályázók köre: legfeljebb 4 fős csoportok

Műfaj: kisfilm

Követelmények:

 • „A jövő ma kezdődik!” címmel (ha van jobb ötleted, ettől eltérő címet is elfogadunk)
 • figyelemfelhívó kisfilm
 • 2-3 perc terjedelemben,
 • melyben bemutatásra kerül az adott szakma, olyan oldalról megvilágítva, ahogy csak egy szakmában tanuló diák láthatja. A pályázat célja, hogy a diákok bemutassák, miért választották az adott szakmát, milyen jövőkép rajzolódik ki előttük.

Technika:         Animációs vagy élő szereplős kisfilm 2-3 perc terjedelemben. Készülhet mobiltelefonnal, kamerával, animációs szoftverekkel.

Pályázat beadása: Az elkészült kisfilmet az erre a célra létrehozott űrlapon keresztül kérjük beküldeni, mely a jobb oldali oszlopban elhelyezett zöld MIÉNK A PÁLYA! PÁLYÁZATI ŰRLAP gombra kattintva érhető el.

 

Pályázati anyagok értékelése, díjazása:

A pályázatokat szakmai zsűri értékeli, a nyertesek értékes ajándékokban részesülnek. Mind a négy kategóriában, és a kategóriákon belül a fent részletezett korcsoportonkénti (5-8. osztály / 9-12. osztály) bontásban egy első helyezett, egy második helyezett és egy harmadik helyezett nyertest/nyertescsoportot hirdetünk ki. Az elbírálásnál a zsűri tekintettel lesz a pályázó(k) életkorára. Csoportos pályázók esetében a csoport minden tagja részesül ajándékban.

További nyeremény: közönségdíj

A c) és d) kategóriában beérkezett kisfilm pályázatokat közönségszavazatra bocsájtjuk. A kisfilmek a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara youtube csatornáján lesznek megtekinthetőek, ahol a látogatók egy szavazatot adhatnak le, a számukra legjobban tetsző videóra. A  kategóriájában legtöbb közönségszavazatot gyűjtő kisfilm nyertese értékes nyereményt nyer.

Mindösszesen tehát 20 nyertes részesül díjazásban, beleértve a szakmai zsűri által valamint a közönségszavazás során kiválasztott nyerteseket.

A díjkiosztó ünnepséget követően a nyertes pályaműveket közzétesszük a hbkik.hu weboldalon.

 
X