1. Kezdőlap
 2.  » 
 3. Szakképzés
 4.  » 
 5. Duális képzés
 6.  » Hallgatói munkaszerződéssel képzőknek

Hallgatói munkaszerződés

 

A duális képzésen, valamint a gyakorlatigényes alapképzési szakokon kötelező szakmai gyakorlaton a hallgató kizárólag a szakmai gyakorlóhellyel kötött hallgatói munkaszerződéssel vehet részt. A gyakorlatigényes alapképzési szakokon ez minimum hat hét egybefüggő gyakorlatot jelent, duális képzés esetén viszont a teljes képzési időt felöleli.

A hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző hallgató foglalkoztatására a Munka Törvénykönyve rendelkezéseit kell alkalmazni a 230/2012. (VIII. 28.) Kormányrendelet 17. §-ában foglalt eltérésekkel.

A hallgatók munkavégzésének részletes feltételeit és a hallgatói munkaszerződés tartalmát a 230/2012. (VIII. 28.) Kormányrendelet határozza meg.

A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú mellékletének 4.12 pontja alapján adómentes a felsőoktatási törvény szerinti hallgató részére nappali tagozaton a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó rész.

A hallgatói munkaszerződés alapján a hallgató foglalkoztatása során

 • éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő nem rendelhető el,
 • a hallgató napi munkaideje nem haladhatja meg a nyolc órát,
 • munkaidőkeret alkalmazása esetén legfeljebb egy heti munkaidőkeretet lehet elrendelni,
 • a hallgató számára legalább tizenkét óra tartalmú napi pihenőidőt kell biztosítani,
 • próbaidő nem köthető ki,
 • a Munka Törvénykönyvének az egyenlőtlen munkaidő-beosztásra vonatkozó rendelkezései nem alkalmazhatók.

A gyakorlati képzést szervező köteles felelősségbiztosítást kötni a felsőoktatási duális szakképzésben részt vevő hallgató javára.

2022.január

X