A kkv-k számára is összeállított kérdőívben elsősorban olyan vállalkozások véleményét, javaslatait várják, akik tevékenységükből adódóan vegyipari termékekkel kapcsolatba kerülnek.

A kérdőív kitöltését IDE kattintva kezdheti meg. Köszönjük, hogy válaszaival segíti a felmérést.

A felmérésben való részvételre 2020. március 8-ig van lehetőség.

A felmérés hátteréről bővebben az alábbiakban olvashat:

Az endokrin károsító anyagok olyan vegyi anyagok, amelyek módosítják a hormonháztartást (az endokrin rendszert), ezért kedvezőtlenül hatnak az emberek és állatok egészségére. Ezek az anyagok egyaránt lehetnek szintetikus vagy természetes eredetűek. Az endokrin károsító anyagok különböző módokon kerülhetnek a szervezetbe: például élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokból, illetve a mindennapi életünkben használt vagy jelen lévő termékekből.Az endokrin károsító anyagok olyan vegyi anyagok, amelyek módosítják a hormonháztartást (az endokrin rendszert), ezért kedvezőtlenül hatnak az emberek és állatok egészségére. Ezek az anyagok egyaránt lehetnek szintetikus vagy természetes eredetűek. Az endokrin károsító anyagok különböző módokon kerülhetnek a szervezetbe: például élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokból, illetve a mindennapi életünkben használt vagy jelen lévő termékekből.

Az Európai Bizottság 2018. november 7-én elfogadott közleményében (Az endokrin károsító anyagokra vonatkozó átfogó uniós keret felé) megerősítette kötelezettségvállalását, hogy védeni fogja az uniós polgárokat és a környezetet az endokrin károsító anyagoktól, és ennek jegyében minimálisra csökkenti az emberek és a vadon élő állatok ilyen anyagoknak való kitettségét. A közlemény átfogó intézkedéscsomagot vázol fel, amelynek részét képezi a vonatkozó jogszabályok több területet érintő célravezetőségi vizsgálata.  A vegyi anyagokat szabályozó uniós jogszabályok különböző időpontokban születtek, és bizonyos esetekben célkitűzéseik is eltérőek. Ennek következtében az endokrin károsító anyagok szabályozására vonatkozóan különböző megközelítések alakultak ki az egyes ágazatokban, ami felveti azt a kérdést, hogy kellőképpen koherens-e az endokrin károsító anyagokat szabályozó uniós jogi keret. A célravezetőségi vizsgálat arra keres választ, hogy az endokrin károsító anyagok értékelésére és kezelésére vonatkozó különböző jogszabályok mennyire egységesek, valamint hogy a szabályozás teljesíti-e az emberi egészség és a környezet védelmére irányuló célkitűzéseket. Előfordulhat, hogy a célravezetőségi vizsgálat eredményeitől függően az endokrin károsító anyagokra vonatkozó jogszabályokat javítani kell. További információk a közzétett ütemtervben olvashatók.

E felmérés több célt is szolgál. Ezek:

• A jogi inkoherenciáknak és azok kisvállalkozásokra gyakorolt következményeinek azonosítása
• Az értékelési és kockázatkezelési eljárások hatékonyságának felülvizsgálata
• A fejlesztési lehetőségek feltárása

Share This
X