1927 mobiltelefont passzoltak vissza a hajdú-bihari iskolások

2019.10.02 | Hírek, Környezet

A versenyen 11 általános iskola 18 osztálya vett részt, összesen 1927 db használt mobiltelefont sikerült összegyűjteniük a környezet védelméért tenni akaró, lelkes kisdiákoknak!

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület – PASSZOLD VISSZA TESÓ! kampányának keretén belül PASSZOLJÁTOK VISSZA ÉS KIRÁNDULJATOK! címmel versenyt hirdetett a Hajdú-Bihar megyei általános iskolák osztályközösségei között, melynek célja a használaton kívülre került, működésképtelen mobiltelefonok visszagyűjtése majd újrahasznosítása, ezáltal környezetünk védelme, a fenntarthatóság szolgálata volt.

A versenyen 11 általános iskola 18 osztálya vett részt, összesen 1927 db használt mobiltelefont sikerült összegyűjteniük a környezet védelméért tenni akaró, lelkes kisdiákoknak!

A Hajdúnánási Református Általános Iskola és Óvoda 4. osztálya végzett a képzeletbeli dobogó első fokán, 463 db készüléket adtak le. A második helyen a Görbeházi Széchenyi István Általános Iskola 4. a. osztálya végzett 223 db mobillal, a harmadik helyezett a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6. a. osztálya lett.

Gratulálunk a versenyen résztvevő összes osztálynak, szüleiknek és a pedagógusoknak!

A verseny díjazásául azt tűztük ki, hogy a legtöbb használt mobiltelefont leadó osztályok közül az első három helyezett osztálykiránduláson vehet részt a Kamara jóvoltából: három, előre kiszemelt „zöld” helyszín egyikébe (Agóra Tudományos Élményközpont, Nagyerdei Kultúrpark, Hortobágyi Madárpark) látogathatnak el október folyamán. Az osztálykirándulás helyszínéül szolgáló intézményekben a diákok további hasznos ökológiai, természet- és állatvédelmi ismeretekkel gazdagodhatnak, élményeket szerezve tanulhatnak, így a kirándulás egyfajta kihelyezett környezeti vagy biológiai tanórának is tekinthető.

Hiszünk abban, hogy a kezdeményezéssel a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok elérésének elősegítése mellett hozzájárulhattunk a tanulók környezeti neveléséhez, érzékenyítéséhez is – hiszen a verseny igazi győztese a természet és a jövő generáció lesz.

Az iskolák számára meghirdetett verseny ugyan lezárult, de a kamarai ügyfélszolgálati gyűjtőpontok továbbra is nyitva állnak a környezettudatos lakosok előtt: a régi mobiltelefonok visszagyűjtésére szolgáló zárt gyűjtődobozok továbbra is elérhetők a Kamara debreceni ügyfélszolgálatán (Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza, 4025 Debrecen, Vörösmarty u. 13-15.) és öt területi irodájában (Berettyóújfalu, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló és Püspökladány).

„Minden egyes cselekedet számít! Minden nap, minden ember tehet a változásért!”

Dr. Jane Goodall

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

A Jane Goodall Intézet Passzold vissza Tesó! kampánya a használaton kívülre került mobiltelefonok újrahasznosítás céljából történő visszagyűjtésére irányul. A zárt dobozokban összegyűlt használt mobiltelefonokat a szervezet partnere, az Inter-Metal Recycling Kft. fogja újrahasznosításra átvenni, ahol a készülékek egy zárt láncolaton keresztül kerülnek feldolgozásra. A HBKIK társadalmi felelősségvállalási tevékenységének részeként csatlakozott a kampányhoz 2019 májusában.

Share This