A koronavírus járvány globális terjedésének következményei a vendéglátást, a turizmust, a személyi szolgáltatásokat, s most már a kiskereskedelmet, valamint kiemelten ezekben az ágazatokban dolgozó KKV-kat szinte azonnal negatívan érintette.
A szükséges kormányzati intézkedések (bezárások, nyitvatartási idő korlátozása, rendezvények szüneteltetése) rendkívül nehéz helyzetbe hozzák a vállalkozásokat. Likvid pénzforrások hiányában, a bezárások és üzlet szüneteltetések nemcsak a munkaerőmegtartást, de a bérleti díjak megfizetését is nehézzé, egy idő után lehetetlenné teszik.
A magántulajdonú bérelt ingatlanokban működő KKV-k együttműködésen és a hosszú távú üzleti szempontok alapján már egyeztetéseket folytatnak az ingatlan bérleti díjak csökkentése, kompenzálások, halasztás tárgyában. Javaslataink az önkormányzati tulajdonú üzletek és más ingatlanok vonatkozásában a következőek:

Általános megállapítás:
A járvány gyors, vagy középtávú megállítása után az érintett vállalkozások számára szükséges a lehető leggyorsabb üzletnyitás, a vendégforgalom újraindítása. Mérlegelni szükséges, hogy a bérleti díjak megfizetésének szigorú kötelme milyen gazdasági hatást vált ki, az újra indulás vonatkozásában.
Amennyiben tovább tart a járvány, úgy a cégek elveszíthetik a meglévő munkaerőállományt, a bérleti díjakat is magában foglaló kötelezettségeiket sem tudják fizetni, végleg bezárnak. Így az önkormányzatoknak akár nagyobb mértékű és hosszabb távon jelentős bérleti díj kieséssel kell számolniuk.

  1. Javaslat: az önkormányzati tulajdonában levő ingatlanok bérlői körében gyors felmérést kell elvégezni az érintettség, bezárás, nyitvatartási korlátozás, jelentős forgalom csökkenés szempontok alapján.
  2. A felmérést követően intézkedési csomagokat lehet felállítani, amelyben a negatív hatások osztályozása mentén eltérő kompenzációs javaslatokat lehet tenni:
    • A/ Bezárás: Bérleti díj halasztása év végéig, bérleti díj csökkentése, bérleti díj elengedése meghatározott időszakra.
    • B/ Korlátozott működés: bérleti díj halasztása év végéig, bérleti díj csökkentése.

A települések össze tudják vetni a bérleti díj kompenzációk okozta önkormányzati bevételkiesést és az újra indulást követően megmaradt vállalkozások számát, azok megfizetendő bérleti díj volumenét.

A KKV-k érdekében kérjük javaslatunk megfontolását, amelynek tervezésében és modellezésében kérés esetén segítséget nyújtunk.

Share This
X