A lehető legmodernebb épülettel bővült a National Instruments debreceni telephelye

2019.11.15 | Hírek

Elkészült a National Instruments 2016-ban bejelentett fejlesztése, az új, egyben negyedik épületszárny létrehozásával 216 új munkahelyet hozott létre a nagyvállalat Debrecenben. A bővítés révén újabb sikerkorszakot nyit a vállalat, melyből rengeteget profitálhat Debrecen is – hangzott el az ünnepélyes átadáson.

Az öt és fél milliárd forintos beruházásnak köszönhetően lehetővé vált az NI globális szolgáltatóközpontjának kapacitásbővítése is. A beruházáshoz a magyar kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénz támogatást nyújtott.

A hatezer négyzetméteres, négyszintes irodakomplexum a legkorszerűbb építészeti és környezetkímélő megoldásokkal várja a dolgozókat. Az új épületben a cég vevőszolgálatának, jogi és IT osztályának egy része kap helyet.

Az elkészült, úgynevezett D épületet csütörtökön adták át. Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Alex Davern, a National Instruments Corporation vezérigazgatója, valamint Papp László, Debrecen polgármestere.

Alex Davern, a National Instruments Corporation vezérigazgatója közölte, Debrecen nagyon fontos szerepet tölt be nála, 2000-ben még csak vízióik voltak arról, mi történjen a területen, ebből lett aztán az ipari központ.

– Amikor a befektetésről döntöttünk, számos helyszínt megtekintettünk, a befektetők azt kérdezték, miért megyünk Magyarországra, nem is hallottak Debrecenről előtte. Az elkötelezettség, az emberek tehetsége, az egyetem jelenléte fontos szerepet játszott a döntésben, de a kormány támogatása is fontos volt. Hittünk abban, hogy Magyarország high-tech központ lehet, mely vonzza a technológiai befektetéseket – mondta.

Hozzátette: első körben még csak egy termelői központban gondolkodtak, 300-400 embert akartak alkalmazni csupán, de mint fogalmazott, kinyíltak az ajtók, folyamatosan növelték a jelenlétet, a vállalat legnagyobb IT- s és pénzügyi központja Debrecenben működik, itt van a második legnagyobb jogi osztály és most már több mint 1500 embert alkalmaznak a városban.

Alex Davern közölte, Debrecen nagyon fontos helyszín az egész NI csoport számára

Papp László polgármester szerint egy magyar-amerikai sikertörténet új fejezete ez, tovább erősíti az épület az NI és a város gazdasági szerepét, hirdeti a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok erősségét és minőségét. – Tizennyolc éve az NI felismerte a lehetőséget Debrecenben, az együttműködés meghozta a várt eredményeket mindkét félnek.

A cég letelepedésével új korszak kezdődött a helyi gazdaságfejlesztésben, Debrecen kész kiszolgálni a legnagyobb vállalatokat is, infrastruktúrájával, adórendszerével, oktatási programjával egyaránt.

A cég fejlesztéseivel a régió tudásközpontjává vált. Társadalmi felelősségvállalás is hosszú ideje jellemzi őket, célul tűzték ki, hogy megszerettetik a természettudományokat a fiatalokkal. Több mint hatezer diák került kapcsolatba ezzel a programmal, lányoknak tartanak karriernapokat és számos iskolában szervezik a robotika oktatását. Mindez megalapozta a képzés, oktatás területén a gazdasági sikereket a városban – tette hozzá.

A polgármester kiemelte azt is, hogy a gyors és őszinte kommunikációra, a hatékonyságra és az NI világának megismertetésére nagy hangsúlyt fordítanak az épületben, szerinte ezzel a fejlesztéssel az NI sikereinek új korszakába lép, és további fejlesztéseknek lehet majd részese a város.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, olyan támogatói csomagot sikerült összeraknia a kormánynak, melynek köszönhetően Debrecenben hajthat végre beruházásokat a National Instruments. Mint mondta, a modern kori ipari forradalom olyan új technológiákat tesz a siker alapvető feltételeivé, amikről nemrég még álmodni sem lehetett, ezek új versenyhelyzetet állítanak elő az NI számára is.

– Nekünk is versenyezni kell, hogy magunkhoz lehessen vonzani a fontos beruházásokat. Többek között az olyan vállalatokkal, mint az NI-jal kötött együttműködésnek köszönhetően Magyarország megállja a helyét. Öt százalékos gazdasági növekedési ütemet tudunk felmutatni, ami azt jelenti, hogy megdőlt a tavalyi beruházási rekord, 1481 milliárd forintnyi beruházási tőke érkezett az országba, soha nem volt még erre példa. Az exportadatok 4 százalékos növekedést mutattak a tavalyi rekordhoz képest, így jó esély van arra, hogy beruházási és export rekordévet is ünnepelhetünk – közölte a miniszter. Mint mondta, innováció és fejlesztések által orientálttá kell alakítani az ország gazdaságát, ehhez olyan intézkedések kellenek, mint a szociális adó csökkentése, vagy a kutatásfejlesztéshez társított adórendszer. Kiemelte, az újonnan az országba érkezett beruházások által létrehozott munkahelyeken a bruttó fizetések ötven százalékkal növekedtek, ami bizonyítja, hogy ezek a beruházások más hozzáadott értéket és technológiai színvonalat képviselnek, mint korábban. Hangsúlyozta, az NI is pontosan ilyen vállalat, termelési központként indultak, ma pedig informatikai, kutatási- és technológiafejlesztési beruházást lehetett átadni. A miniszter úgy fogalmazott: az elektronikai ipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, tavaly 11 százalékos növekedés után az ágazat 5100 milliárd forint termelési értéket tudott előállítani, idén, az első kilenc hónapban újabb tíz százalékos, 411 milliárd forintos növekedést lehetett regisztrálni. Az összes elektronikai vállalat Magyarországon 93,4 százalékos exportrátával dolgozik, ennek megfelelően a magyar elektronikai ipar és a benne dolgozók is olyan teljesítményt nyújtanak, ami világszinten is megállja a helyét. Szijjártó Péter kiemelte, Debrecen az egyik első számú beruházási célpont Közép-Európában, az átgondolt, oktatásra alapozó építkezés meghozta a gyümölcsét.

Az új épületszárnyat nem mindennapi módon adták át, a szalagátvágáshoz használt ollót robot vitte a résztvevőkhöz, majd a szalagot is két embernagyságú, monitorjaikon emberi arccal megjelenő robot feszítette ki. Ezt követően stratégiai megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a National Instruments, a dokumentumot Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, és Ábrahám László, az NI Hungary Kft ügyvezetője írta alá. Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezetője emlékeztetett, 2015-ben kezdték meg a tárgyalást kormánnyal a bővítésről, 2018-ban 182 milliárd forint volt a cég árbevétele és elérték az 1400-as munkavállalói létszámot. Megjegyezte azt is, hogy Debrecenbe nemcsak egy gyárat hoztak, hanem több új céget is ide csábítottak. Hangsúlyozta: Debrecenben van olyan autóipari partner, ami helyben fogja használni az általuk gyártott high-tech termékeket, a Debreceni Egyetem jelenléte pedig garancia arra, hogy a munkavállalói, a szakemberháttér is biztosítva legyen. Ezzel kapcsolatban hozzáfűzte, örvendetes, hogy komoly fejlődés előtt áll a mérnökképzés.

Szilvássy Zoltán rektor kiemelte, a Debreceni Egyetem 500 éve van a városban, a modern kori egyetem pedig több mint 100 éve létezik, az intézmény életében a műszaki profilú vállalatok megjelenése megváltoztatták a fejlődési irányt.

– A Debreceni Egyetemet 40-50 évvel ezelőtt még nem úgy ismerték, mint a műszaki képzés fellegvárát, napjainkban azonban az intézmény a Budapesti Műszaki Egyetemet is megelőzi a rangsorokban. A világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology a Debreceni Egyetemet választotta innovációs hub-ja helyszínéül – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

Mint mondta, olyan fejlesztési terve van az egyetemnek, amihez éppen az NI kell, példaként említette az a különleges megoldást, mely szerint mobiltelefonon keresztül lehet EKG-vizsgálatot elvégezni.

A rektor hozzátette, a tapasztalatok szerint az egyetemen végzett fiatalok karriert találtak a cégnél, debreceniként amerikai módon gondolkodhatnak és ehhez nem kell külföldön munkát vállalniuk.

Forrás: Dehir.hu

Fotók: Kandert Szabolcs

Share This
X