Agrárképzési központot létesítenek Berettyóújfaluban

2021.07.15 | Területi szervezetek

A város központjában, a meglévő piac bővítésével jön létre, csaknem 930 négyzetméteren.

Július 13-án tartották a beruházás nyitórendezvényét, melyen elhangzott, hogy erre az Interreg V-A Románia-Magyarország program keretében van lehetőség, Margitta és Berettyóújfalu egyik közös projektje által.

A ROHU-359 számú pályázatban csaknem 2 millió 615 ezer euró áll rendelkezésre a tervezett fejlesztések megvalósítására, ebből Berettyóújfalu majdnem 926 ezer eurót használhat fel. A támogatásból megvalósul a Berettyó-Bihar Agrárképzési Központ, melyben vállalkozói készségeket támogató képzéseket tartanak majd, különböző képzési modulokban a következő témákban: 

  • Fenntartható vidéki jövedelemszerzési lehetőségek
  • Helyi termékek 
  • Termék előállítás és értékesítés feltételei
  • Támogatási és képzési lehetőségek

A cél Berettyóújfaluban a helyi termékekre alapozott üzleti környezet színvonalának, forgalmának növelése. A beruházás várhatóan egy év múlva készül el.

Az eseményen Muraközi István polgármester elmondta, hogy Margittával az együttműködés nemcsak rendezvényhelyszíneken, hanem a mindennapi munkában is testet ölt és már több közös projekt valósult meg az elmúlt időszakban.

Vitányi István országgyűlési képviselő is jelen volt, aki rámutatott: a fejlesztés a rég megfogalmazott „a földtől az asztalig” célt hordozza magában, melynek fontos része a gazdák továbbképzése.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, amikor elindultak az interreges projektek, az a cél fogalmazódott meg, hogy a határmenti települések együttműködése valóban életszerű projekteket jelenítsen meg. 

A rendezvény végén a román fél is bemutatta terveit. Margitta Megyei Jogú Városban Mezőgazdasági és Agrár-élelmiszeripari Vállalkozói és Képzési Központ épül.

Forrás: Dehir.hu

Share This
X