Osztrák-magyar üzleti lehetőségekről a Kamarában

2019.01.31 | Hírek

Jürgen Schreder osztrák kereskedelmi tanácsos és Dr. Barabás László tiszteletbeli konzul az osztrák-magyar üzletei lehetőségekről folytatott megbeszélést a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel.

Ausztria összkereskedelmi volumen tekintetében hazánk második legfontosabb kereskedelmi partnere. Magyarország Ausztria hetedik legfontosabb exportpiaca, és nyolcadik legfontosabb beszállító országa. Magyarország a Cseh Köztársaság és Románia után az osztrák cégek második legfontosabb befektetési székhelye Közép- és Kelet-Európában. 8 milliárd eurót meghaladó befektetési volumennel Ausztria (Németország, Luxemburg és Hollandia után) a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon.

A kötetlen hangulatú találkozón Dr. Skultéti Éva főtitkár, Dr. Kiss András gazdaságfejlesztési és innovációs osztályvezető valamint Simonyi Réka nemzetközi ügyek osztályvezető bemutatta a megye és ezen belül Debrecen gazdaságát, az ipari parkok jellegzetességeit, a legjelentősebb külföldi működőtőke befektetések alakulását, továbbá az oktatás és a képzés, mint a szakképzett munkaerő utánpótlás legfontosabb forrásának helyzetét. A megbeszélésen a partnerek az üzleti együttműködés terén potenciális ágazatokként jelölték meg a gépipart, a fém- és műanyag feldolgozást valamint az informatikát. Ezen ágazatokban működő régióbeli kis- és középvállalkozások, másrészt a kapacitás-hiánnyal küzdő osztrák vállalkozások partneri együttműködése kézenfekvő üzleti lehetőséget kínál.

Kapcsolatépítés céljával várhatóan az év második felében magyar-osztrák kooperációs börzét szerveznek Debrecenben, melynek a Kamara szolgál helyszínül.

Share This
X