693 mobilt passzoltak vissza

Összefogás a használt telefonok újrahasznosításáért

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) a Jane Goodall Intézettel és a KÖVET Egyesülettel közösen indított környezetvédelmi versenyt idén februárban, melynek célja a használt mobiltelefonok visszagyűjtése volt.

Öt kategóriában

„A RE-MOBIL: Újra passzoljuk vissza! versenyt öt kategóriában hirdettük meg, hajdú-bihari óvodák, általános és középiskolák, települési önkormányzatok, kamarai tagok, valamint egyéni és társas vállalkozások körében, és a nemes versengéshez Helló, Erdő! címmel gyerekeknek szóló rajzpályázat is csatlakozott” – fogalmazott a június 10-ei díjátadó ünnepségen a HBKIK székházában Kathiné Juhász Ildikó, a Kamara vidéki alelnöke, egyben a Hajdúböszörményi Területi Szervezet elnöke. Kathiné Juhász Ildikó köszönetet mondott a résztvevőknek azért, hogy hozzáadták az aktivitásukat egy olyan kezdeményezéshez, amelynek ez a mostani esemény már a többedik állomása. „Kamaránk 2019-ben a társadalmi felelősségvállalási tevékenysége részeként csatlakozott a „Passzold vissza tesó!” kampányhoz. Két évvel ezelőtt megyeszerte valamennyi irodánkban gyűjtőpontokat alakítottunk ki azzal a céllal, hogy a már nem használt mobiltelefonokat az emberek az újrahasznosításuk érdekében leadhassák. Az első évben 2 ezer ilyen mobilt sikerült összegyűjteni. Noha idén a világjárvány mindenki számára megnehezítette a gyűjtést, a beérkezett 693 darab használt készülék nagyon szép eredmény” – mondta.

Inspirációt ad

Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára is azzal kezdte a mondandóját, hogy megköszönte a Kamara csatlakozását, a gyerekek szerepvállalását, illetve az egész megye aktivitását a kampányban. „A beérkezett rajzokon jól látszik, hogy a gyerekek számára milyen fontos a környezetük, és hogy milyen öntevékeny ötleteik vannak arra, hogy megvédjék a természetet, a növényeket, az állatokat. Nekünk ezek mind inspirációt, reményt adnak arra, hogy érdemes folytatnunk a munkánkat, a természet, a környezetünk védelmét. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani akció is, jeleként annak, hogy már egészen fiatal korban tehetünk valamit a bolygónkért. Ez nemcsak arról szól, hogy bedobunk a dobozba egy használt telefont, hanem arról is, hogy ennek a készüléknek az újrahasznosítása révén kevesebb fát kell kivágni és ércet kibányászni. Ezt hívják úgy, hogy fenntarthatóság, és ettől lesz a jövőnk is élhető(bb). Köszönjük a sok mobiltelefont is, amit a kampány során gyűjtöttek a résztvevők. Én azt szoktam mondani, hogy ezek a gyűjtődobozok a remény dobozai, mert reményt adnak a természetnek, a főemlősöknek és az ott élő helyi közösségeknek is. És nagyon köszönöm a HBKIK-nak is, hogy ennek a reménynek a megőrzésében a partnereink! Természetesen ez a kampány nem is működhetne, ha nem fogunk össze. A kampányban partnereink a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület, valamint az idei évben az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja a kampányt, amit külön köszönünk, mert ennek a támogatásnak a segítségével még több emberhez eljuthat a kampány híre és a remény” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Kádár András főtitkár előadását két videóbejátszás is színesítette: az elsőben maga Jane Goodall hívta fel a figyelmet a kampány célkitűzéseire, a második, kedvcsináló kampányklip pedig azt mutatta be, miért fontos a háztartásokban használt, de már nem működőképes, régi mobiltelefonok visszagyűjtése.

A mobilgyűjtő kampány győzteseinek jutalma a kamarai elismerő díszoklevél mellett a KÖVET Egyesület illetve a Jane Goodall Intézet értékes szakmai előadása, melyek megtartására későbbi, egyeztetett időpontokban kerül sor.

A mobilgyűjtő kampány győztesei:

 • óvoda kategória: Faragó Utcai Óvoda, Debrecen
 • iskola kategória: Debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola 4.a osztálya
 • önkormányzat kategória: Hajdúsámson Város Önkormányzata
 • vállalkozás kategória: Magyar Posta Zrt. Hajdúböszörményi Posta
 • kamarai tag kategória: Trans-Sped Kft., Debrecen.

A rajzpályázatban díjazott gyerekek a kamarai elismerő díszoklevél mellett kamarai „zöld” ajándékcsomagot kaptak: környezetvédelmi témájú könyveket, rajzkészleteket, hasznos zöld ajándéktárgyakat, játékokat válogattunk össze számukra. Továbbá, az őket felkészítő pedagógusok munkáját is megköszöntük egy kamarai elismerő díszoklevéllel és ajándékkönyvvel.

A rajzpályázat díjazottai:

3-6 év:

 1. helyezett: Kari Csaba – A csodamadár, Debreceni Református Kollégium Óvodája
 2. helyezett: Sívadó Jázmin Alíz – Az erdő ültetés fontos, mert az állatoknak otthonra van szükségük, Debrecen, Szabadságtelepi Óvoda
 3. helyezett: Oláh Bence – Ne tedd!, Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda Mesevár Óvodája
  különdíj: Barcza Abigél – Erdei állatok, Debreceni Református Kollégium Óvodája

6-10 év:

 1. helyezett: Szarvas Eliza – Odút oda!, Hajdúszoboszlói Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola
 2. helyezett: Kovács Boglárka – Te döntesz!, Debreceni Hatvani István Általános Iskola
 3. helyezett: Szücs Hajnalka – Ne bántsd a fát!, Debreceni Bocskai István Általános Iskola
  különdíj: Szulyák Nóra – Köszönöm hogy vigyázol rám!, Nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

10-14 év:

 1. helyezett: Nagy Mira – Ne csak az élményt, hanem a szemetet is vidd magaddal!, Mikepércsi Hunyadi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 2. helyezett: Tóth Fanni Ágnes – Világíts rá a természetvédelemre!, Berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
 3. helyezett: Kiss Viktória Zoé – Helló erdő!, Debreceni Bocskai István Általános Iskola
  különdíj: Szarvas Léna – Fázzunk!, Hajdúszoboszlói Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola

A díjazott alkotásokat a Kamara debreceni székházának (Vörösmarty u. 13-15.) ügyfélterében állítjuk ki, ahol ügyfélfogadási időben mindenki számára megtekinthetők lesznek. Az alábbiakban közzétett képgalériákban pedig mind a 233 beküldött pályamunka megtalálható.

Még egyszer gratulálunk a győzteseknek és a díjazottaknak, köszönjük a mobilgyűjtő verseny és a rajzpályázat résztvevőinek, hogy ilyen felelős, környezettudatos módon gondolkoznak és cselekednek. Hiszünk abban, hogy ezzel a kezdeményezéssel a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok elérésének elősegítése mellett hozzájárulhattunk a vállalkozások, lakosok, felnőttek és gyermekek környezettudatosságának bővítéséhez, érzékenyítéséhez is – hiszen a verseny igazi győztese a természet és a jövő generáció lesz. Dr. Jane Goodall szavait idézve: „Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!”

Petneházi Attila

Fotógaléria: RE-MOBIL verseny és Helló, Erdő! rajzpályázat díjátadó ünnepség

Fotók: Czirbik Milán, HBKIK

 

Galéria: Helló, Erdő! rajzpályázat – Díjazott pályaművek

Galéria: további pályaművek, 3-6 éves kategória

Galéria: további pályaművek, 6-10 éves kategória

Galéria: további pályaművek, 10-14 éves kategória

„Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!”

Dr. Jane Goodall

Kérdése van? Segítünk!

X