Testközelbe került a jövő

2020.07.01 | Hajdú-Bihar, Hírek, Kamara, Szakképzés

2020-ban az akadályok ellenére is nagy sikerrel megrendezésre került a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Alkoss szabadon!” elnevezésű pályaorientációs nyári tábora.

Az idei évben a szokásos szervezési és jelentkezési folyamatot felülírta a koronavírus-járvány. A táborok megrendezésének lehetősége csak májusban vált biztossá. A Kamara munkatársai szülőkkel és pedagógusokkal is felvették a kapcsolatot a legoptimálisabb megoldást keresve. Ennek eredményeként alakult ki, hogy partneriskolákkal együttműködve, a napközis táborhoz igazodva vehettek részt a gyerekek a pályaorientációs programokon. Az új koncepció része volt az is, hogy a felső tagozatos célcsoporton kívül a fiatalabbakat is elérjük.

A tábor június 22. és 26. között zajlott, a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola és a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola diákjai párhuzamosan, egy időben vehettek részt a Kamara által szervezett eseményeken. A távolabbi programhelyszíneken zajló cég-, üzem- és tanműhely-látogatásokra a csoportok a Kamara által szervezett busszal utazhattak. A tábort teljes mértékben díjmentesen vehették igénybe, sőt, az egész napos programokon a fogadószervezetek teljes menüvel is kedveskedtek a résztvevőknek.

A hétfői napon a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola diákjai a Beregszászi Pál Szakgimnázium és Szakközépiskolában ismerkedhettek a robotika, villanyszerelés, pneumatika világával. A pneumatikus és forgalom-irányító rendszerek kipróbálását LEGO robotok bemutatója követte. A Gönczy Pál Általános Iskola számára a Péchy Mihály Építőipari Szakgimnázium nyújtott tartalmas élményt, ahol a gyerekek fúrhattak, faraghattak, hegeszthettek, csempét vághattak és még burkolhattak is. A rézcső hatására elzöldülő láng mindenkit lenyűgözött, és a csempemozaikokból is gyönyörű alkotások készültek. A diákok saját maguk készíthettek el fából, csempéből ajándéktárgyakat, amelyeket emlékül haza is vihettek. A vállalkozó kedvűeket ügyességi játékok várták. A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az alkotás örömétől csillogó szemek. Meglepő módon a lányok is remekeltek a feladatok végrehajtásában.

A keddi napon a kossuthos gyerekekhez rajzpedagógusok érkeztek az iskolába, és kézműveskedéssel kerültek közelebb az alkotómesterségekhez. Új eszközöket és dekorációs technikákat próbálhattak ki, ezáltal tesztelhették és fejleszthették kézügyességüket. A gönczys diákok Hajdúszoboszlóra utazhattak a repülőtérre, amely a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület egészségügyi, rendvédelmi és kutyás bemutatójának biztosított helyszínt. Itt ismerkedhettek meg a gyerekek olyan szakemberekkel, akiknek hivatásuk az életmentés és a bűnüldözés. Megtanulták, hogyan lássanak el egy sérültet, sőt, a lapáthordágy használatát és az újraélesztést is bátran kipróbálták. A bemutató üde színfoltja volt a nyomozó- és keresőkutyák rendkívüli kiképzettségének prezentálása. Előkerült egy fontos téma is, miszerint hogyan kerülhető el az áldozattá válás.

A szerdai napon a Gönczy Általános diákjai alkothattak az iskolában, a kossuthos tanulók pedig a Péchy Építőipari Szakgimnáziumot kereshették fel.

Csütörtökön az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola várta a józsai diákokat. A fiatal látogatók az intézményben tanuló diákok segítő közreműködésével mutatós pirogravírozott falemezt, és festékszórós festéssel képet készítettek. A textil megmunkálását béka hűtőmágnesen és tulipánon gyakorolhatták. A kis műalkotásokat hazavihették. A Hanna Kincse tanyán közös sütéssel-főzéssel a vendéglátás világába pillanthattak be a debreceni gyerekek. A főzés folyamatait követhették nyomon az étel alapanyagainak kertből való összeszedésén át a buktakészítésig. A színes programok mellett lazításra is sor került, a tanyán számos sportlehetőség állt rendelkezésre, a labdajátékokon kívül volt lehetőség futkározni, focizni, de állatokat simogatni is.

Nem maradhatott ki a józsai csoport számára sem a tanyasi program, erre pénteken került sor. A kossuthos gyerekek ez időben Hajdúszoboszlón vettek részt a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület programján.

A pandémia ellenére a 2020. évben nyári táborunk rekordlátogatottságot döntött. A visszajelzések alapján a gyerekek és a pedagógusok is elégedettek voltak a programmal. A szülők számára pedig nagy segítséget jelentett az ingyenes és tartalmas nyári tábor. A diákok számára szakmák új világai tárultak fel és talán ezután könnyebben tudnak majd válaszolni a jól ismert kérdésre: „Mi leszel, ha nagy leszel?”

Share This
X