1500 milliárdos koronavírus-mentőcsomagot jelentett be az MFB

2020.04.22 | COVID-19, Hírek

Megérkezett a kormány által két hete bejelentett 2000 milliárdos hitelprogram legfontosabb eleme: az MFB három hitel, kettő garancia és négy tőkeprogramot indít. A csomag összesen 1490 milliárd forint keretösszegű lesz.

Az MFB Csoport a teljes finanszírozási eszköztárát és termékportfólióját érintő csomagot dolgozott ki, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok számára célzott módon biztosítja a működés fenntartásához, munkavállalóik megtartásához, illetve beruházásaik megvalósításához szükséges forrást – közölte az MFB.

Az újonnan kidolgozott, illetve jelentősen átalakított három hitel, kettő garancia és négy tőkeprogram révén az MFB Csoport összesen 1490 milliárd forint összegű finanszírozási megoldást nyújt a vállalkozások számára.

Két héttel ezelőtt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be, hogy 2000 milliárdos állami hitelprogram jön a gazdaságvédelem jegyében, ugyanakkor ennek részleteit akkor még nem ismerhettük meg.

Az MFB új programjai a koronavírus-járvánnyal sújtott gazdaságot támogató intézkedéssorozatnak az egyik legfontosabb részét jelenthetik, amelyek jól kiegészíthetik az MNB által hétfőn, 1500 milliárdos keretösszeggel elindított NHP Hajrá programot.

Az MFB hitelprogramjainak és garanciatermékének célja, hogy a mikro-, kis- és középvállalati, illetve a nagyvállalati szegmensben elegendő forrást biztosítsanak a vállalkozások rövid-, közép- és hosszútávú finanszírozási igényeinek kielégítésére. Az MFB ennek érdekében a hazai és európai uniós forrású hitelprogramokon keresztül forrást biztosít a vállalkozások számára – összesen 439 milliárd forint keretösszegig. A programok mind az elérhető hitelösszeg, mind a hitelcélok tekintetében széles körben nyújtanak megoldást a cégeket érő kihívásokra.

A saját forrású hitelprogramok közül elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak jelent segítséget az MFB Krízis Hitel, amely Pénzügyi Vállalkozásokon keresztül igényelhető. A hitelprogram keretében a vállalkozások 2,5%-os éves ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben, általános beruházási célokra, forgóeszköz finanszírozásra – ideértve a likviditás finanszírozást is. Az MFB Versenyképességi Hitelprogram elsősorban nagyvállalkozások, illetve a jelentős beruházást tervező közép-vállalkozások számára jelent hatékony eszközt. A hitelprogram felhasználható beruházás, forgóeszköz finanszírozására, hitelkiváltásra, és akvizíció, azaz részesedés vásárlás finanszírozására, illetve likviditásfinanszírozásra is. Mindkét programot 80%-os állami kezességvállalás egészíti ki, a kamathoz pedig további 0,1% kezességvállalási díj kapcsolódik. Az MFB saját forrású programjai 2020. április 30-tól igényelhetők.

Az MFB az európai uniós forrású GINOP-hiteltermékek keretében még szabad források többségének átcsoportosításával egy módosított feltételekkel elérhető hitelprogramot bocsát rendelkezésre, Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram (GINOP-8.3.5-18) elnevezéssel. A KKV Technológia Hitelprogram néven a vállalkozások körében már ismert program beruházások és likviditás finanszírozására is igényelhető az MFB Pontok hálózatában – továbbra is nulla százalékos ügyfélkamat mellett. Az Operatív Program módosítása jelenleg is zajlik, a termék megjelenésének időpontjáról az MFB nyújt majd tájékoztatást.

A hitelezés mellett minden eddiginél magasabb összegű, 500 milliárd forintos hitelgarancia program indul, Krízis Garanciaprogram néven az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezelésében. Az év végéig meghirdetett program keretében a vállalkozások folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90%-os mértékű állami garanciavállalást. Ezen túlmenően, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tevékenységének további bővítését pedig 130 milliárd forintos költségvetési garanciakeret emelés is segíti. Az MFB emellett – a Garantiqa Zrt. garanciaprogramjainak kiegészítésére – létrehozta az MFB Vis Maior Garanciaprogramot, amely 5 milliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát.

A csomag részeként az MFB Csoport négy új, magántőkét is megmozgató tőkeprogramot hirdet meg, összesen 371 milliárd forint keretösszeggel. A programok mentőövet jelenthetnek a bajba jutott, alacsony fedezettel rendelkező KKV-k számára (KKV Mentő Tőkeprogram), illetve gyors segítséget nyújthatnak a sikeres, de a válság miatt megtorpant startupoknak a hazai innovációs potenciál erősítése céljából (Startup Mentő Tőkeprogram). Emellett segítséget nyújtanak a bajba jutott stratégiai cégeknek, eszközt biztosítanak a vállalat és ingatlan felvásárlásokhoz belföldön és külföldön, illetve tőkefinanszírozást a gazdaság újraindításához (Krízis Tőkeprogram I-II.). A programok részben az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Zrt., részben magánpiaci tőke-alapkezelők kezelésében állnak majd. A Hiventures kezelésében álló tőkeprogramok 2020. április 30-tól igényelhetők.

MFB Krízis Hitel

Az MFB egy már meglévő, elsősorban a mikro- és kisvállalkozások körében sikeres Pénzügyi Vállalkozások Refinanszírozási Konstrukció II. konstrukció mentén kidolgozta az MFB Krízis Hitel elnevezésű hitelprogramját, melyet Pénzügyi Vállalkozásokon keresztül juttat el a végső kedvezményezettekhez. A hitelprogram a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának forrásaira épül, melyet kamattámogatás és állami készfizető kezességvállalás egészít ki, így árazásával a válságkezelés kiemelkedően hatékony eszköze lehet a mikro- és kisvállalkozások között. Az új termékbe 80%-os állami kezességvállalás is beépítésre kerül, amely alkalmazásával további új, akár kockázatosabb ügyfél is forráshoz juthat.

Az MFB Krízis Hitel keretében a vállalkozások 2,5%-os ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben. A biztosítéki elvárás nagyon alacsony, mindössze minimum 50%, melyet állami készfizető kezesség egészít ki. A fizetendő kamathoz további 0,1% kezességvállalási díj kapcsolódik. Ezzel maximum évi 2,6% kamat- és díjfizetés mellet juthat hozzá a vállalkozás a hitelhez, melyet általános beruházási célokra (többek között tárgyi eszköz vásárlásra, gépbeszerzésre illetve telephelyfejlesztésre), illetve forgóeszköz és likviditás finanszírozásra fordíthat. Előbbi esetében maximum 10 év, utóbbi esetében maximum 3 év futamidővel. A program keretösszege 180 milliárd forint.

A program forrásai a Pénzügyi Vállalkozásokon keresztül érhetők el, melyek működési kultúrájukból, szervezetük méretéből adódóan hatékonyan érik el a mikro- és kisvállalkozásokat. A Pénzügyi Vállalkozások az ügyfelek részére egyedi szakmai elbírálást biztosítanak a hiteligénylés esetén.

MFB Versenyképességi Hitelprogram

Az MFB Versenyképességi Hitelprogramja a nagyvállalkozások, illetve a jelentős beruházást tervező közép-vállalkozások hatékony eszköze. Célja a kis-, közép-, és nagyvállalkozások versenyképességének növelése, korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének javítása, illetve megteremtése, így különösen a meglevő kapacitások bővítésének, új kapacitások kiépítésének finanszírozása, akvizícióhoz kapcsolódóan befektetett pénzügyi eszköz vásárlásának finanszírozása. A jelenlegi helyzet igényeihez módosított hitelprogram így teljes körűen lefedi a rövid és hosszú távú hitelcélokat.

A kereskedelmi bankokban, illetve közvetlenül az MFB-nél is igényelhető program keretösszege 150 milliárd forint, az igénybe vehető hitelösszeg ügyfelenként: 1 – 10 milliárd forint. A hitelprogram felhasználható beruházás-, és forgóeszköz finanszírozására, hitelkiváltásra, és akvizíció, azaz részesedés vásárlás, illetve likviditás finanszírozására is.

Az MFB Versenyképességi Hitelprogram keretében a vállalkozások piaci mértékű ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt, a maximális futamidő 15 év. A biztosítéki elvárás a 80%-os állami készfizető kezesség segítségével nagyon alacsony, beruházási hitelnél mindössze minimum 50%, melyet állami készfizető kezesség egészít ki. A fizetendő kamathoz további évi 0,1% kezességvállalási díj kapcsolódik. A termék halasztott tőkefizetési lehetőséggel és fix kamatozással is elérhető.

MFB Vis Maior Garanciaprogram

A garanciaprogram célja a COVID-19 krízishelyzetből fakadó gazdasági hatások, veszteségek csökkentése, illetve a jelentős beruházások megvalósításának ösztönzése. Ennek érdekében a kereskedelmi bankok által KKV-k és nagyvállalatok részére nyújtott, maximum 6 éves lejáratú hitelekhez/kölcsönökhöz 90%-os mértékű garanciát biztosít az MFB a program keretében. A program keretösszege 50 milliárd forint, az igényelhető garanciaösszeg minimum 5, maximum 10 milliárd forint. A garancia közvetlenül az MFB Zrt-nél érhető el.

Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram (GINOP-8.3.5)

Az MFB az uniós forrású pénzügyi eszközök tekintetében a kormány által kijelölt Alapok Alapját Végrehajtó Szervezetként jár el. Az MFB az európai uniós forrású GINOP-hiteltermékek keretében még szabad források többségének átcsoportosításával egy módosított feltételekkel elérhető hitelprogramot bocsát rendelkezésre, Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram (GINOP-8.3.5-18) elnevezéssel. Az MFB a KKV Technológia Hitelprogram néven a vállalkozások körében már ismert program módosításával rugalmas és könnyen hozzáférhető, valamint kedvező terméket biztosít a vállalkozások számára. A KKV Technológia Hitelprogramban az összesen közel 110 milliárd forintot kitevő megemelt szabad keretből 55 milliárd forint beruházási célra, míg 55 milliárd forint likviditási célra, illetve működés finanszírozására fordítható – továbbra is nulla százalékos ügyfélkamat mellett. A hitel az MFB Pontok hálózatában érhető el. Az Operatív Program módosítása jelenleg is zajlik, a termék megjelenésének időpontjáról az MFB nyújt majd tájékoztatást.

A hitelprogram módosítása és a szabad források összevonása összhangban van az európai uniós törekvésekkel, hiszen a bizottság kifejezetten javasolta a még le nem kötött kohéziós források újra allokálását a válságkezelés eszközeként.

Garanciaprogramok

A világjárvány hatására nehéz helyzetbe került vagy kerülő hazai vállalkozások megsegítését célzó, minden eddiginél magasabb összegű, 500 milliárd forintos hitelgarancia program indul, Krízis Garanciaprogram néven az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa Zrt.) kezelésében. Az év végéig meghirdetett Krízis Garanciaprogram keretében a kis- és közepes vállalkozások, valamint nagyvállalatok folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90%-os mértékű állami garanciavállalást. A Krízis Garanciaprogram keretében igénybe vett állami garancia a vállalkozások, vállalatok számára rendkívül kedvező feltételek mellett vehető igénybe: a garanciavállalás éves díja hitelösszegre vetítve 0,25-2% között mozog, a konstrukció állami díjtámogatása pedig 1%. Ezen túlmenően a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tevékenységének további bővítését pedig 130 milliárd forintos költségvetési garanciakeret emelés is segíti.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. programjához illeszkedve az MFB létrehozta az MFB Vis Maior Garanciaprogramot, amely annak összeghatárát meghaladó értékben, 5 milliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát. A kereskedelmi bankok által KKV-k és nagyvállalatok részére nyújtott, maximum 6 éves lejáratú hitelekhez/kölcsönökhöz az MFB 90%-os mértékű garanciát biztosít a program keretében. A program keretösszege 50 milliárd forint, az igényelhető garanciaösszeg minimum 5, maximum 10 milliárd forint.

Tőkeprogramok

A csomag részeként az MFB Csoport négy új, magántőkét is megmozgató tőkeprogramot hirdet meg, összesen 371 milliárd forint keretösszeggel. Az új tőke bevonásával és a meglévő tőkealapok befektetési politikájának részleges átalakításával kidolgozott programok mentőövet jelenthetnek a bajba jutott, alacsony fedezettel rendelkező KKV-k számára (KKV Mentő Tőkeprogram), illetve gyors segítséget nyújthatnak a sikeres, de a válság miatt megtorpant startupoknak a hazai innovációs potenciál erősítése céljából (Startup Mentő Tőkeprogram).

Emellett mentőövet nyújtanak a bajba jutott stratégiai cégeknek, eszközt biztosítanak a vállalat és ingatlan felvásárlásokhoz belföldön és külföldön, illetve tőkefinanszírozást a gazdaság újraindításához (Krízis Tőkeprogram I-II.). A programok részben az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Zrt., részben magánpiaci tőke-alapkezelők kezelésében állnak majd. A KKV-k számára már 50 millió forinttól elérhető a tőkefinanszírozás, míg a nagy összegű tőkebefektetési megoldások 500 millió forinttól nyílnak meg a nagyobb tőkeigényű KKV-k és nagyvállalatok számára. Az új termékek mellett a Hiventures Zrt. korábban meglévő programjai változatlan feltételek mellett továbbra is elérhetőek.

Szerző, forrás: Portfolio.hu online gazdasági újság

Share This