Pályára fel! – pályaorientációs pályázat

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) Hajdúböszörményi Területi Szervezete együttműködésben a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Veress Ferenc Szakképző Iskolájával még szeptemberben hirdette meg Pályára fel! címmel pályaorientációs pályázatát, melyre a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ illetékességi területén működő általános iskolások háromfős csapatai indulhattak, alsó és felső tagozatos kategóriákban.

A pályázatra szép számú, magas színvonalú pályamunkákat küldtek be a tanulók, a pedagógusaik gondos felkészítő munkájának és mentorálásának köszönhetően. A pályamunkákat elbíráló szakmai zsűri nehéz helyzetben volt, hiszen az online beküldött feladatlapokon nemcsak a különféle szakmákkal kapcsolatos ismereteikről kellett számot adniuk a tanulóknak, hanem kreativitásukat is megcsillogtathatták. Az alsósok feladata egy képekkel illusztrált receptleírás és egy mesterséget, szakmát bemutató lapbook összeállítása volt. A felsősök pedig interjút készítettek egy kiválasztott szakma képviselőjével és önéletrajzot, motivációs levelet írtak egy képzeletbeli cserediák-programra.

A felsősökre ezen túl még várt egy második forduló is november 18-án: díszasztal terítése két főre, háromfogásos ünnepi menühöz szükséges kellékekkel. A második fordulón nyújtott teljesítményük alapján dőlt el, hogy a felsős csapatok közül ki végzett dobogós helyen.

A november 18-i eredményhirdetést és a díjkiosztó ünnepséget színes programok előzték meg: interaktív szakmai bemutatók, a Magyar Vöröskereszt Hajdúböszörményi Területi Szervezete a “Hősképző” programot mutatta be. A HBKIK standjánál VR-szemüvegeken keresztül négy szakmacsoport virtuális valóságában – építőipar, kreatív szakmák, vendéglátás és járműipar – szerezhettek élményeket a tanulók, a Kamara pályaorientációs munkatársai pedig pályaválasztási tanácsokat nyújtottak az érdeklődőknek.

A Pályára fel! pályaorientációs pályázat alsós csapatait egy kreatív műhely is várta: a tanulók különböző szakmákat ábrázolhattak termésekből, száraztésztákból.

November 18-án 14 órakor vette kezdetét az eredményhirdetés és díjkiosztó ünnepség. Rózsáné Ócsai Edittől, aVeress Ferenc Szakképző Iskola intézményvezetőjétől a kreatív műhely foglalkozáson készített legkreatívabb művek alkotói vehették át az elismeréseket. A Kamara díjait és a díszokleveleket Kathiné Juhász Ildikó, a HBKIK Hajdúböszörményi Területi Szervezetének elnöke, egyben a HBKIK vidéki alelnöke adta át az első, a második és a harmadik helyezett, valamint a különdíjban részesített csapatok tanulóinak és az őket felkészítő pedagógusoknak. Az első helyezett csapatok 1 napos osztálykirándulást nyertek osztályuk részére. A kirándulás választható intézményei és helyszínei:

második, a harmadik helyezettek és a különdíjas csapatot alkotó tanulók kamarai ajándékcsomagban részesültek.

Továbbá minden résztvevő csapat emléklapot kapott, a pályázaton való eredményes szereplésük elismeréseként.

Alsó tagozat

I. helyezés: Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Hajdúnánás 3. b osztályának Űrhajósok csapata. Csapattagok: Horváth Sára, Kiss Imre, Kórik Vajk. Felkészítő pedagógus: Ádámné Balog Erika.

Az “ezüstérmes” helyezésnél holtverseny alakult ki, ezért a szakmai zsűri két második díjat osztott ki.

II. helyezés: Bocskai István Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Magyar utcai Intézményegység 3. e osztályának Szorgos méhecskék csapata. Csapattagok: Éliás Nelli, Józsi-Tóth Réka, Szabó Emese. Felkészítő pedagógus: Dombiné Fésüs Éva.

II. helyezés: Középkerti Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4. b osztályának Kutatók csapata. Csapattagok: Fehér Sándor, Kulcsár Noémi, Majoros Hajnalka. Felkészítő pedagógus: Csarnai Gabriella.

    III. helyezés: Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Hajdúnánás 3. b osztályának Csillagok csapata. Csapattagok: Domán Zoé, Gyöngyösi Lara, Szalona Lara. Felkészítő pedagógus: Ádámné Balog Erika.

    Különdíjak:

    • Hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskola 3. a osztályának Szörnyikék csapata. Csapattagok: Kovács Zoltán, Nagy János, Szabó Ádám. Felkészítő pedagógus: Tóth Krisztina.
    • Földi János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI 4. z osztályának Kalandpályázók csapata. Csapattagok: Rostás Dzsenifer Erika, Rostás Zsüliett Mirella, Jonász Milán. Felkészítő pedagógus: Horváth Orsolya.

    A Földi János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és AMI 4. z osztálya továbbá vadonatúj, értékes iskolatáskákkal is gazdagodott Polgári Sándorné papír-írószer és ajándékbolt (Hajdúböszörmény Erdély utca 65/b) tulajdonosa nagylelkű felajánlásának köszönhetően. A pályázatban résztvevő tanulók sajnos nem tudtak jelen lenni a díjatáadó ünnepségen, a különdíjjal járó okleveleket, kamarai ajándékcsomagokat és az iskolatáska-adományt Horváth Orsolya pedagógus vette át a Kamara munkatársától.

    Felső tagozat

    I. helyezés: Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 8. e. osztályának Szakmasztárok csapata. Csapattagok: Dombi Regina, Ianchis Csilla, Király Anita. Felkészítő pedagógus: Bimba Mónika.

    II. helyezés: Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5. f osztályának 5 f. hajdúnánási lányok csapata. Csapattagok: Jalkóczi Panna Lili, Kiss Emese, Ponzel Hanna. Felkészítő pedagógus: Molnár Judit.

    III. helyezés: Középkerti Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 7. a osztályának Dani&Levente&Tomi csapata. Csapattagok: Boros Máté Levente, Gargya Dániel, Nagy Tamás. Felkészítő pedagógus: Tóthné U. Szabó Anikó, segítő közreműködő: Várdai Ilona.

    A változatos, izgalmas kísérő programokban gazdag rendezvény nagy számú érdeklődőt vonzott. Gratulálunk a helyezetteknek és a pályázat minden résztvevőjének! Köszönjük magas színvonalú munkájukat!

    Kérdése van? Segítünk!

    Fehér Kuhár Kitti 1 jó

    Fehér-Kuhár Kitti

    területi irodai munkatárs
    Hajdúböszörményi
    Területi Iroda
    4220 Hajdúböszörmény, Kossuth u. 5. I/9.
    +36 52 883 644
    +36 20 268 0611
    feher.kuhar.kitti@hbkik.hu