A bihari térség rangos seregszemléje

2021.10.15 | Gazdaság, Hírek, Területi szervezetek

Közel ötven kiállító vonultatja fel a portékáit a XXIII. Bihari Számadó Napokon. Rendhagyó módon, a berettyóújfalui iparosok és kereskedők hősi halottainak (1914-1918) tiszteletére készült emléktábla felavatásával vette kezdetét Berettyóújfaluban idén a Bihari Számadó Napok rendezvénysorozata október 15-én.

Berettyóújfalu városa és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által felállított emlékműnél a Kamara koszorúját Bondár Sándor, a HBKIK Berettyóújfalui Területi Szervezetének elnöke, Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke és Győrfi Sándor, a Tama Hungary Kft. ügyvezető igazgatója helyezte el.

Idén is Kamaránk volt a Bihari Számadó Napok főszervezője, a társszervezője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a helyszín pedig a Kabos Endre Városi Sportcsarnok.

Alig várták

Bondár Sándor, a HBKIK Berettyóújfalui Szervezetének elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt a COVID miatt elmaradt a Számadó Napok, ezért idén érezhetően az eddigieknél is fokozottabb várakozás előzte meg a vállalkozók részéről a kistérségi rendezvényt. – A Számadó Napok az évek során valóságos ünneppé nőtte ki magát, iparosok, kereskedők, agrárosok és tanintézmények ünnepévé. A szépszámú kiállító a jelenlétével, a határozott kiállásával sokadszor is bizonyította, hogy Bihar él és élni akar – tekintett a reményteli jövőbe Bondár Sándor.

„Ahogy az autópályán percek alatt Debrecenből Berettyóújfaluba értem, majd pedig a belvárosi utcákon (üres parkolóhely után kutatva) bolyongtam, olyan érzésem támadt, mint ha egy osztrák kisvárosban járnék. Rengeteg minden megújult, egymást érik a beruházások, a fejlesztések, parkolóhelyet viszont (bár Bihar központjában a mai napig ingyenes a parkolás) alig találni” – erről már Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke beszélt, hozzátéve, hogy az utcán szerzett kedvező benyomásai a kiállítótérbe érve csak tovább erősödtek. A kamarai vezető elismeréssel szólt arról, hogy világjárvány ide vagy oda, a város és környéke vállalkozói termékeikkel, szolgáltatásaikkal, ötleteikkel sokadszor is zsúfolásig megtöltötték a városi sportcsarnokot.

Épül, szépül…

Szólláth Tibor, a NAK megyei elnöke elégedetten nyugtázta azt, hogy a megyének nemcsak a hajdúsági, de a bihari térsége is látványosan fejlődik, épül, szépül, izmosodik. – Én az agráriumra látok most egy kicsit jobban rá, és azt kell mondanom, hogy a következő néhány évben soha nem látott mértékű uniós forrás érkezik az ágazatba. Gondok voltak, vannak és lesznek, de a kilátásaink derűlátásra adnak okot. Olyan fogalmakkal kell a gazdáknak megismerkedni, mint a precíziós gazdálkodás, ami azonban nem cél, hanem egy eszköz. Eszköze a boldogulásunknak, a túlélésünknek. Ebben a túlélésben kulcsszerep hárul majd a szakképzési intézményekre, ezért örömmel láttam, hogy az iskolák is jelen vannak a rendezvényen – fogalmazott az elnök.

Megint együtt

Vitányi István országgyűlési képviselő a helyi sajtkészítővel értett egyet, aki úgy fogalmazott, hogy a pandémia után jó megint együtt lenni. „És nemcsak újra itt vagyunk, hanem sokkal színesebben vagyunk itt. A szakképzési centrumtól a közmunkaprogram résztvevőin keresztül szűrkészítőig igazán nagyon gazdag a paletta. Erre mondja azt a szakma, hogy a teljes vertikum bemutatkozik…”

Muraközi István polgármester megidézte 1998-at, amikor még vállalkozói nap keretében találkoztak Berettyóújfaluban azok a helyi vállalkozók, akiknek volt mire büszkének lenni. „Sok tekintetben átalakult, de sok értéket át is mentett a mának ez a rendezvény” – mondta a városvezető.

A megnyitót követte a díjátadó ünnepség, majd szakmai előadások következtek: a NAK szakmai tájékoztatásán túl nagy érdeklődés kísérte Kamaránk területi irodai munkatársának, Daróczi Anikónak a Széchenyi Kártya GO! konstrukciókról szóló ismertetőjét.

A kiállítás két napja alatt színes színpadi programok, a kiállítók termékei, szolgáltatásai várták a szép számmal megjelent érdeklődőket, a szerencsések pedig tombolasorsolásokon értékes ajándékokat is nyerhettek.

Kamaránk egyik standjánál szakmai kiadványokkal, tájékoztatással álltunk a vállalkozások rendelkezésére, a másiknál VR-eszközöket próbálhattak ki a diákok, és pályaválasztással kapcsolatos információkkal, tudnivalókkal gazdagodhattak.

Petneházi Attila

Díjak és díjazottak:

A HBKIK Nyíri István-díját Győrfi Sándor, a Tama Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kapta.

Vásárdíjak:

  1. helyezett: Agroconnect Kft. (mezőgazdasági gépek, drónok)
  2. helyezett: Brumár Judit – egyéni vállalkozó (gravírozott ajándéktárgyak
  3. helyezett: Berettyó Igazgyöngy Nonprofit Kft. (hátrányos helyzetű családból származó művészeti iskolások rajzainak felhasználásával készített kézműves ajándéktárgyak)

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díja: Szabóné Lovász Tímea (sütőtök mártogatós)

Termékdíjak:

  1. Y-FOOD Kft. (méz)
  2. Pocsaj Nagyközség Önkormányzata (zakuszka termékek)
  3. Tóth Józsefné (fügelekvár)

Share This
X