1. december 31. napját követően véget ér az átmeneti időszak és az EU jog alkalmazása az Egyesült Királyságban, ezért a gazdasági élet szereplőinek fel kell készülniük a változásokra, abban az esetben is, amennyiben létrejön egy új kereskedelmi megállapodás az EU és London között.

Az alábbi információk és tájékoztató anyagok – a jelenleg még folyamatban lévő EU-brit tárgyalások kimenetelétől függetlenül is – hasznos igazodási pontot jelenthetnek az érintett vállalatok számára és elősegíthetik a hazai üzleti szféra felkészülését az átmeneti időszak végére.

  1. Az Egyesült Királyság kormánya 2020. május 19-én közzétette a január 1-től alkalmazott vámtarifákat, amely az uniós tagállamokkal, így Magyarországgal való áruforgalmat abban az esetben érinti majd, ha nem jön létre megállapodás az EU és a britek között 2020 végéig a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról.

A brit kormány valamennyi árucsoportra kiterjedő tájékoztatója az alábbi linken érhető el:

https://www.gov.uk/government/news/uk-global-tariff-backs-uk-businesses-and-consumers

A vállalkozások az alábbi honlapon részletes ellenőrzést is tudnak végezni a megállapodás hiányában alkalmazandó brit vámtarifákról:

https://www.check-future-uk-trade-tariffs.service.gov.uk/tariff

  1. A brit kormány az uniós belső piacról és vámunióból való távozásra készülve 2020. október 8-án nyilvánosságra hozta aktualizált elképzeléseit a Nagy-Britannia és az EU közti határ működtetéséről:

https://www.gov.uk/government/publications/the-border-operating-model

A határon alkalmazandó ellenőrzések bevezetésének három szakaszos tagolása a korábbi brit elképzeléshez képest változatlan maradt. Az alapvető, itt lefektetett eljárások várhatóan abban az esetben is érvényesek lesznek, ha lesz alkalmazható megállapodás az EU és London között 2021. január 1-től.

  1. A fentieken túl hasznos információkat nyújt, különösen a fuvarozási és a szállítmányozási szektor számára, a holland kormány napokban frissített, angol és német nyelven is elérhető tájékoztató portálja a hollandiai kikötőkben várható eljárásokról:

https://www.getreadyforbrexit.eu/en/

  1. Folyamatosan frissül a magyar Kormány BREXIT-honlapja is, amelyet az alábbi linken keresztül tudnak elérni:

https://brexit.kormany.hu

Share This
X