Egy jó mesterember aranyat ér

2019.12.05 | Hírek

26-an vehették át a mesterlevelüket december 4-én a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Idén a megyei kereskedelmi és iparkamaránál 26-an tettek sikeres mestervizsgát fodrász, kozmetikus, kézápoló és műkörömépítő, valamint gázberendezés- és csőhálózat-szerelő szakmákban, ők voltak a szerdai mesterlevél-átadó ünnepség főszereplői.

A céhek idején…

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke hangsúlyozta, hogy a minőségi szakképzés és mesterképzés a magyar gazdaság stratégiai érdeke, és arra biztatta a frissen végzett mestereket, hogy ők is örökítsék tovább a tudásukat a következő generációknak. „A mesteravatás hőskora valamikor a céhrendszerre datálható, amikor is a fiatal karrierje inasként kezdődött, utána legényként itthon és külföldön szerzett sokféle tapasztalatot, hogy azután a céh legidősebb mesterei előtt elkészítse a vizsgamunkáját, és ha mesterré fogadták, akkor következett a mesteravatás, ami három nap és három éjjel tartott. Az ifjú mester felelős volt azért, hogy oktassa az inasokat, a legényeket, részt vegyen a közösség munkájában, azaz, a mesterlevéllel jókora presztízs is járt” – mondta.

Érdemesek rá

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke egy személyes emlék felidézésével kezdte: gyerekkoromban élt az utcánkban egy idős bácsi, akinek mindig olajos volt keze-lába, és bár céhes mesterlevéllel aligha rendelkezett, a szakértelmével, a munkájával a környékbeliektől kiérdemelte a mester úr megszólítást. A politikus szerint nem feltétlen ördögtől való gondolat az, hogy egy magyar szakember külföldre megy gyarapítani a tudását, csak azután jöjjön haza, hiszen a szakmájuk mestereire itthon is égető szükség van. „Az elmúlt 30 évben nem volt becsülete a szakmatanulásnak, ezért remélünk különösen sokat a szakképzés átalakításától. Kérem, járjanak nyitott szemmel, és mondják majd el őszintén a véleményüket a reform hozadékáról. Hiszen az a cél, hogy akik szakmát tanulnak, azok életpályamodellt láthassanak abban, és a társadalom úgy becsülje meg őket, hogy legyenek készen az élethosszig tartó tanulásra is” – fogalmazott.

A mesterlevél-átadó ünnepséget a Csokonai Színház művészeinek előadása színesítette.

Petneházi Attila

Share This
X