V4 kamarai csúcs Debrecenben

2019.12.03 | Hírek

A lengyel, a cseh, a szlovák és a magyar kereskedelmi és iparkamarát is 1850-ben alapították.

Látva azt, hogy a visegrádi (V4) országok – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – kapcsolatai kiemelkedőek és további fejlődési lehetőségek előtt állnak, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) együttműködési megállapodást kezdeményezett a brno-i, a kassai, valamint a krakkói kereskedelmi és iparkamarákkal. Az erről szóló dokumentumot december 3-án, kedden írták alá a HBKIK debreceni székházában.

Van mire építeni

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke utalt arra a közös múltra és történelmi kapcsolatra, amelyre meggyőződése szerint felépíthető egy reményteljes jövő. „Elsősorban az a célunk, hogy megismerjük egymás tapasztalatait és azokat beépítsük a saját gyakorlatunkba. Sok vállalkozást hozzunk össze, és az lenne jó, ha nem csak a kétoldalú kereskedelmi forgalom, hanem a vegyesvállalatok alapítása és a harmadik piacokon történő együttes megjelenés terén is sikerülne érdemben előbbre lépni. Nagy tapasztalatunk van az együttműködés terén, és bízzunk benne, hogy jövőre, a 170. születésnapunkon már közös eredményekről is be tudunk számolni” – mondta.

Tanuljunk egymástól

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere úgy fogalmazott, hogy sikeres uniós országok sikeres kamarái vannak most jelen. – Míg korábban az EU gazdaságát a francia-német tengely határozta meg, manapság már nem ez a helyzet. Hiszen a Németország és a V4-ek közötti kereskedelem 74 százalékkal haladja meg a francia-német kereskedelmi forgalmat. Az is bizonyítja, hogy jó úton járnak a V4-ek, hogy az EU öt leggyorsabban fejlődő országa közül három innen kerül ki. Itt ma a négy visegrádi ország második legnagyobb városai képviseltetik magukat, melyek sok területen azonos problémákkal küzdenek. A mostani együttműködés módot ad arra, hogy közösen nézzünk szembe ezekkel a problémákkal, és bátran tanuljuk el egymástól a jó válaszokat – fogalmazott az alpolgármester, majd részletesen is bemutatta városát a külföldi vendégeknek.

A stratégia bevált

Bulcsu László, a megyei önkormányzat alelnöke beszélt arról, hogy az általuk vezetett testületnek egyetlen törvényi kötelezettsége van, ez pedig a területfejlesztés. „Kettős rendszer van, külön Debrecen és külön Hajdú-Bihar. Közel 50 milliárd forintot osztunk szét a megyében területfejlesztési célokra. Hamarosan más feladatokat kapnak a megyék, de ez még nincs véglegesen eldöntve. Mi azt a stratégiát alakítottuk ki, hogy önként vállalt feladatokat vettünk magunkra. Ennek egyik fontos pillére a nemzetközi pályázatokon szerzett tapasztalatok felhasználása. Létrehoztunk egy nemzetközi osztályt, amely pályázatokon indul, és az ebből származó tapasztalatokat próbáljuk hasznosítani a különböző területfejlesztési munkák során. Úgy néz ki, hogy a stratégiánk bevált, mert a jövőben pont olyan feladatokat fogunk kapni, amelyekhez ezekből a pályázatokból rengeteg erőt tudunk meríteni” – mondta az alelnök, majd felkérte kolléganőjét, Szabó Tünde területfejlesztési referenst, hogy mutassa be az említett pályázatokat.

A rendezvény a kamarák kölcsönös bemutatkozása után az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásával zárult.

Petneházi Attila

Share This
X