Folyamatos a munkaerőfelvétel a kereskedelmi ágazatban

2020.05.13 | COVID-19, Gazdaság, Hírek, kereskedelem, munkavégzés

Akadozó gazdaság, növekvő munkanélküliség, világszerte tömegével szűnnek meg az álláshelyek a koronavírus-járvány miatt. Magyarországon 2015 óta munkaerőhiány van, tavaly decemberben a betöltetlen álláshelyek száma közelített a nyolcvanezerhez. A koronavírus-járvány miatt azonban ez már biztosan a múlté. A központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csak márciusban 54 ezren veszítették el munkájukat.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a munkaerőpiacon egy új helyzet alakult a járványhelyzet kapcsán, egyes ágazatokban munkaerő szabadult fel, mivel több munkahely is megszűnt, azonban más ágazatokban, például a kereskedelemben újabb és újabb munkahelyek jöttek létre. Hozzátette, a kereskedelmi ágazat, kihasználta a lehetőségeket, és a munkaerőpiacon megjelent új munkavallókkal pótolta az ágazatban kialakult hiányt. Ennek következtében a járványhelyzet kezdete óta a kereskedelmi ágazatban folyamatos a munkaerőfelvétel.

Azt is elmondta, a független szakszervezetek azon dolgoznak, hogy meggyőzzék a vállalkozások vezetőit, ne bocsássák el alkalmazottaikat. Hozzátette, erre azért volt szükség, mivel sajnos az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy több munkáltató is miután megjelent a kereskedelmi adó rögtön létszámcsökkentéssel riogatták a munkavallókat. Kiemelte, ez egyáltalán nem korrekt lépés, hiszen a jelenlegi állapot nem indokolja a munkavállalók elküldését.

Arra is felhívta  a figyelmet, hogy fontos a megfelelő létszám folyamatos biztosítása minden vállalkozás számára, mivel az elmúlt évek tapasztalati azt mutatják, hogy a munkavállalói létszám sosem volt elégséges, főleg ha azt vesszük figyelembe, hogy a munkavállalók egy főre eső munkamennyisége mennyi volt.

Szerző: dehir.hu

Share This
X