Kötelező bankkártya terminál: Hogyan válasszunk szolgáltatót?

2020.12.14 | Gazdaság, Hírek

2021. januárt 1-től új törvény lép életbe, miszerint minden online pénztárgépet üzemeltető vállalkozónak kötelező bankkártya terminált használnia. Összeállításunkban szeretnénk tájékoztatást nyújtani azoknak a vállalkozóknak, akik jelenleg terminál beszerzés előtt állnak, hogy könnyedén megtalálják a számukra leginkább megfelelő szolgáltatót. A következőkben áttekintjük a legfontosabb szempontokat és tényezőket, amire érdemes figyelni, mielőtt elköteleznék magukat egy szolgáltató mellett.

Vissza nem térítendő állami támogatás

Jelentősen csökkenthetők a terminálbeszerzéssel járó költségek, ha a vállalkozó él az állam által kínált 80.000 forintos, vissza nem térítendő támogatással, melyre minden olyan vállalkozás jogosult, aki nyilatkozik arról, hogy 2017. november 1-én nem rendelkezett POS-terminállal. Az állam még 2016-ban, a terminálok szélesebb körű használatát ösztönözve döntött úgy, hogy állami támogatást nyújt azoknak, akik szolgáltatókon keresztül POS-terminált igényelnek. A támogatást az első 24 hónapban, egyenlő részekre elosztva kapja meg a terminál igénylője, ami kifejezetten előnyös lehet, hiszen így jelentősen csökken a terminál beszerzéssel járó költségek mértéke. Az állami támogatás ma már kizárólag a Fizetési Pont POS terminál szolgáltatónál vehető igénybe.

1% alatti forgalmi díj

Értelemszerűen a terminál használatáért, a lebonyolított forgalom után – bármilyen szolgáltatót válasszon is a vállalkozó -, jutalékot kell fizetni. Nem mindegy azonban, mennyi ez a forgalmi díj. Érdemes olyat választani, ahol 1% alatt van, hiszen így érheti meg a legjobban bankkártya terminált fenntartani. Továbbá elérhető a piacon olyan szolgáltató is, aki extra kedvezményekben is részesíti a most szerződő ügyfeleit. Kedvező esetben év végéig se alapdíjat, hálózati kapcsolat díjat, havi számlavezetési díjat, se fizetési kártya havidíjat nem kell megfizetnie a vállalkozónak. Ennek köszönhetően jelentős terhektől szabadulhatnak meg, és sokkal költséghatékonyabbá válik számukra a kötelező terminálbevezetés.

Ingyenes terminál

Egyes szolgáltatók 10.000 forinttól akár 300.000 forintig terjedő összegekért kínálják a terminálokat. Érdemes tehát olyan szolgáltatót választani, ahol a terminálért nem kell fizetni. Több szolgáltató a terminál telepítéséért és üzembe helyezéséért is díjat számol fel. Azt javasoljuk a vállalkozóknak, figyeljenek ezekre a rejtett költségekre, így jelentős összegeket spórolhatnak meg.

Válasszák a hazait

Érdemes óvatosnak lenni a magukat magyarnak mutató, külföldi POS terminál szolgáltatókkal. Nem egy ilyen cégnél valójában nincsen magyarul elérhető ügyfélszolgálat, ami egy esetlegesen felmerülő probléma esetén jelentősen megnehezíti, sok esetben akár ellehetetleníti a szolgáltatóval való kapcsolattartást. Ezért érdemesebb lehet magyar tulajdonú terminál szolgáltatót választani, ahol a magyar weboldalon könnyen lehet tájékozódni, illetve kérdés, probléma esetén az ügyfélszolgálat is bármikor könnyen elérhető.

Forgalmi minimum elvárás

Szintén érdemi szempont, hogy van-e az adott szolgáltatónál forgalmi minimum elvárás. Főként azoknak a kisvállalkozóknak lehet releváns tényező, ahol a havi forgalom alacsonyabb, és viszonylag kevés a kártyával fizető vevő, hogy ne legyen egy fix szolgáltató által kiszabott havi minimum tranzakció érték, illetve darabszám meghatározva, hiszen az számukra kockázatot jelenthet. Ha nem érik el az adott fizetési mennyiséget, akár forintban, akár a tranzakciók számát tekintve, egyes szolgáltatók kötbért számolnak fel, rosszabb esetben pedig egyszerűen beszüntetik a szolgáltatást és visszaveszik a terminált.

Próbaidő

Érdemes először is tájékozódni arról, hogy van-e lehetőség kipróbálni a terminált. Mielőtt hosszú távra letennék a voksukat egy szolgáltató mellett, jó, ha lehetőség van kitapasztalni a terméket.

A próbaidő azért is előnyös, mert így kideríthető, hogy az ügyfélszolgálat mennyire segítőkész, a szolgáltatás mennyire stabil és megbízható, illetve, hogy maga a bankkártyaterminál mennyire kényelmesen és egyszerűen kezelhető mind az eladó, mind a vásárlók részéről.

A Fizetési Pont jelenleg az egyetlen olyan bankfüggetlen, magyar szolgáltató a piacon, ahol még igényelhető a 80.000 forintos vissza nem térítendő állami támogatás. A Fizetési Pont emellett alacsony, 0,95% forgalmi díjat számít fel, illetve további kedvezményekkel igyekszik támogatni a törvényi kötelezettség előtt álló vállalkozókat, hogy minél egyszerűbbé tegye számukra az átállást. A kamarai tagok számára az első 6 hónapban ingyenes számlavezetést kínálnak. Az akciós ajánlatról további részletek találhatók a Fizetési Pont weboldalán .

A POS-terminálokról további hasznos információ érhető el az alábbi weboldalakon:

https://gazdasagportal.hu/index.php/elfogynak-e-decemberben-a-bankkartya-terminalok/

https://bankkartya.hu/hirkategoria/hirek/cikk/honnan-tudom-kotelezo-e-bankkartya-terminalt-hasznalnom

https://profitline.hu/Hol-kell-a-legkevesebbet-fizetni-a-bankkartya-terminalert-414515

https://metropol.hu/eletmod/tech/most-megtudod-melyik-bankkartya-terminal-a-tokeletes-az-uzleted-szamara-93583/

https://www.delmagyar.hu/pr/utmutato-bankkartyaterminal-igenyleshez-6970636/

Share This
X