Mire fókuszálnak 2021-ben az adóhatóság ellenőrei?

2021.02.22 | Gazdaság, Hírek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette a 2021-es ellenőrzési tervét. Az ellenőrzés célja a jogkövető adózók segítése, a hibák javítása, a hiányosságok pótlásának támogatása. A szándékos adóelkerüléssel szemben továbbra is határozottan fellép a hatóság.

A NAV-ellenőrzések 2021-ben is leginkább a kockázatok súlya alapján történnek. Az alábbi négy fő területen összpontosulnak a NAV-ellenőrzések 2021-ben:

  1. Jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek ellenőrzése:

– elektronikus kereskedelem,

– élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása,

beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél,

rizs, szója, műtrágya),

– építőipar,

– használtgépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, valamint a gépjármű javítás

ágazat,

– ingatlanközvetítés,

– számítástechnikai termékek kereskedelme,

– turizmus, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás,

– zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem.

  1. A költségvetés bevételeire kockázatot jelentő adóalanyok célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzése:

A 2021. január 1-jén kiterjesztett kötelező online számlaadat-szolgáltatás és a korábbi értékhatár eltörlése jelentősen fokozza az adatelemzésekben rejlő lehetőségeket. A NAV hatékonyabban képes a számlázási láncok feltárására, a csalárd adózói magatartás okozta általános forgalmi adóban a költségvetési bevételek kiesésének megakadályozására. Kiemelt feladat a nemzetközi információ keretében érkező adatok hasznosítása az ellenőrzések során. A „Foglalkoztatotti riaszt” rendszer adataira támaszkodva a foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói magatartás feltárása, valamint a gyors hatósági reagálás szintén kiemelt feladat.

  1. Kiemelt adózók ellenőrzése:

A költségvetési bevételek biztosítása céljából a kiemelt- és legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzése, nemzetgazdasági súlyuknál fogva a NAV ellenőrzéseinek középpontjában áll. A határokon átnyúló ügyletek ellenőrzése a nemzetközi információcsere alapján fogadott adatok birtokában 2021 évben nagyobb hangsúlyt kap.

  1. Önkéntes jogkövetés támogatása:

Az önkéntes jogkövetés támogatására azoknál az adózóknál, ahol az adóbevallások elemzésekor kis összegű adóeltérésekre derül fény, támogató eljárásokat, a nagyobb összegű adóeltéréseknél és a több területen is észlelhető anomáliákhoz köthető adózóknál jogkövetési vizsgálatokat végez a NAV. Azoknál az adózóknál, amelyek együttműködésének hiányában a támogató eljárás eredménytelen, adóellenőrzéseket végez a NAV.

A támogató eljárások mellett a desk audit elemzésekre kiemelt figyelmet kell fordítani, különösen a kiutalást vagy átvezetést kérő áfa bevallásokkal kapcsolatban. A feltárt anomáliákat azok kockázati súlyának megfelelően az adózóval rendeztetni kell a megfelelő kapcsolatfelvétellel, például tájékoztatólevél kiküldésével.

A teljes ellenőrzési terv az alábbi oldalon keresztül érhető el:

https://nav.gov.hu/nav/adotraffipax

Share This
X