1. Kezdőlap
  2.  » 
  3. Szakképzés
  4.  » EuroSkills, WorldSkills

EuroSkills, WorldSkills

 

Magyarország az Országos Szakképzési Tanács javaslata, valamint az oktatási miniszter döntése alapján 2006. május 10-től tagja a WorldSkills International, valamint 2007-től az újonnan megalakult WorldSkills Europe nemzetközi szervezetnek.

A Magyar Kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között 2010. november 26-án történt megállapodás, valamint a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény értelmében 2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokat a SkillsHungary program keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi.

A szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek rendszere több mint hatvan éves múltra tekint vissza. Minden páratlan évben kerül megrendezésre. A verseny hossza 4 nap. A versenyszámok jellemzően egyéni versenyszámok, de van egy-két olyan szakma (pl.: mechatronika – 2 fős csapat) ahol csapatban indulnak a résztvevő országok. A versenyzők felső korhatára a verseny évében betöltött 22 év, kivétel a mechatronika, ahol a betöltött 25 év a korhatár. A verseny hivatalos nyelve az angol.

A legutóbbi WorldSkills versenyre 2019-ben Kazanban, Oroszországban került sor:
https://worldskills2019.com/en/

A következő, immár 46. WorldSkills verseny várhatóan 2022. október 12-17. között, Sanghajban kerül megrendezésre: https://worldskills.org/

A EuroSkills versenyek a WorldSkills szakmai versenyek célkitűzéseit követik, csak európai szinten.

Minden páros évben kerül megrendezésre. A verseny hossza 3 nap. A versenyszámok között vannak egyéni versenyek, valamint csapatversenyek (pl.: informatikai rendszerüzemeltető, mechatronika 2 fős csapat). Egy versenyző csak egy EuroSkills versenyen indulhat. A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 25 év. A verseny hivatalos nyelve az angol.

A legutóbbi EuroSkills versenyt Budapesten rendezték 2018-ban:
https://worldskillshungary.hu/euroskills-budapest-2018

A következő EuroSkills verseny Grazban kerül megrendezésre 2021. szeptember 22-26. között:
https://euroskills2021.com/


Szakma Sztár Fesztivál:

https://szakmasztar.hu/#


WorldSkills:

https://worldskillshungary.hu/

https://worldskills.org/

 

2022.január

X