1. Kezdőlap
  2.  » 
  3. Szakképzés
  4.  » SZKTV, OSZTV

 

Szakmai és tanulmányi versenyek

 

Megjelent a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny 2022-es versenyfelhívása

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (a továbbiakban: MKIK) közösen hirdeti meg az MKIK-nak gondozásra átadott szakképesítésekben az iskolai rendszerű nappali oktatásban részt vevő végzős tanulók számára a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (a továbbiakban: SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (a továbbiakban: OSZTV).
A 2021/2022. tanévben az SZKTV és az OSZTV országos döntőjét, hasonlóan a korábbi évekhez, az MKIK a Szakma Sztár Fesztivál keretében szervezi meg.

A versenyre jelentkezni a www.szakmasztar.hu honlapon megjelenő felületen lehet. A jelentkezéshez szükséges adatok rögzítését követően a kinyomtatott jelentkezési lapot az iskola igazgatójának egyetértő, támogató nyilatkozatával együtt kell a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarához eljuttatni.

Jelentkezés és a jelentkezési lapok beérkezési határideje: 2021. december 16.

A szakmai verseny központi területi előválogatóból, országos válogatóból és országos döntőből áll.
Az írásbeli területi előválogatók lebonyolítását az MKIK a területi kamarák közreműködésével biztosítja valamennyi megyeszékhelyen.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2009 óta minden évben meghirdeti a gondozásra átvett szakképesítésekben az iskolai rendszerű nappali oktatásban részt vevő végzős tanulók számára szervezett Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV).

A verseny célja többek között a „fizikai szakképesítések” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a pályaorientáció erősítése, valamint a magasabban kvalifikált szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése.

A verseny szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával”

A háromfordulós verseny írásbeli elődöntőjét a területi kamarák bonyolítják le megyeszékhelyükön.
A döntőbe jutott versenyzők Budapesten, a HUNGEXPO Vásár területén megrendezésre kerülő Szakma Sztár Fesztiválon bizonyíthatják tudásukat és rátermettségüket.

Az, aki a versenyen a meghirdetett szakmai és vizsgakövetelmények szerinti képzésben vesz részt, és valamely versenytevékenység vagy annak önálló feladatrésze esetén eléri a megszerezhető pontok legalább 60%-át, akkor a komplex szakmai vizsgáztatás szabályai szerint mentesül a szakmai vizsgáztatatás adott versenytevékenységnek vagy feladatrésznek megfelelő tevékenység teljesítése alól. Az eredményről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara igazolást állít ki és értesíti a versenyző iskoláját.

A versenyen való részvétel ingyenes. Jelentkezni a fesztivál weboldaláról (https://szakmasztar.hu) lehet, ahol további információk is olvashatóak.

A Szakma Sztár Fesztivál 2 napjára rendszeresen utaztatunk érdeklődő általános iskolás és középiskolás csoportokat, akik a helyszínen több mint 40 szakmát ismerhetnek meg. A diákok tárlatvezetésen vehetnek részt, valamint több standon is kipróbálhatják tehetségüket.

Euroskills, Worldskills

X