Támogatja az állam a terminálbeszerzést

2020.12.16 | Gazdaság, Hírek

Januártól minden online pénztárgépet használó kereskedőnek és szolgáltatónak kötelező lesz a bankkártya terminál használata. A terminálszolgáltató által felszámított költségek mellett érdemes figyelembe venni még egy tényezőt: kifejezetten előnyös lehet, ha a vállalkozó olyan szolgáltatót választ, ahol még igénybe vehető a 80.000 forintos állami támogatás.

Költségek, amikre érdemes odafigyelni

A terminált jellemzően nem megvásárolni, hanem bérbe venni lehet a szolgáltatótól, aki azt üzemelteti, szükség esetén szervizeli, ezért cserébe bérleti díjat kell fizetni. Ez mégsem szükségszerű, épp ezért sok esetben fel sem számolják azt. Érdemes erre rákérdezni, mert terminálonként akár 10 ezer forint is lehet havonta a bérleti díj, így pedig egy kisebb üzletnek már önmagában sem éri meg egy ilyen terminált bérelni.

Sok szolgáltató megvásároltatja a terminált ahelyett, hogy bérleti díjat kérne a vállalkozótól. Érdemes utánanézni a feltételeknek és a díjszabásnak, mert 10 ezer forinttól akár több százezer forintig terjedhet ez az összeg.

Egyes szolgáltatók felszámolnak külön telepítési díjat, akár 10 ezer forintot is, így érdemes biztosra menni, és ezt is megkérdezni az értékesítőtől. Jellemzően az egész telepítés egy nagyon gyors és egyszerű folyamat, nem tart tovább néhány percnél, az alapszolgáltatás része, ezért indokolatlannak tűnhet az ezért felszámított plusz költség.

Több szolgáltatónál is létezik egy úgynevezett minimum forgalmi elvárás, ami lényegében azt határozza meg, hogy mekkora forgalmat kell egy terminálon bonyolítania a vállalkozónak ahhoz, hogy azt megtarthassa. Célszerű olyan szolgáltatót választani, ahol nincsen minimum elvárás, mert ez a kisvállalkozások számára plusz terhet jelenthet.

Minden szolgáltató számít fel tranzakciónkkénti költséget, amit minden egyes vásárlás után fizetni kell. Figyelni leginkább arra érdemes, hogy olyan szolgáltatóra ne essen a választás, ahol a forgalmi díj 1%-nál magasabb.

80.000 forintos állami támogatás

Az állam még 2016-ban, a terminálok szélesebb körű használatát ösztönözve döntött úgy, hogy 80 ezer forintos állami támogatást ad azoknak, akik először igényelnek POS-terminált, méghozzá a bankokon, szolgáltatókon keresztül.
Ennek ugyan már négy éve, de jó tudni, hogy erre most is van lehetősége a terminálbeszerzés előtt álló kereskedőknek.


Hogyan vehető igénybe a támogatás?

Fontos, hogy a támogatást azok igényelhetik, akiknél 2017. november 1-jén még nem volt üzemben POS-terminál. Ez azonban nem azt jelenti, hogy aki már használ terminált, az nem élhet a támogatás lehetőségével. Kérhetik a támogatást akkor is, ha első alkalommal igényelnek terminált, de akkor is, ha azóta már beszerezték, de lecserélnék azt.

A 80.000 forint vissza nem térítendő állami támogatást az első 24 hónapban, egyenlő részekre elosztva kapja meg a terminál igénylője. Arányaiban azt jelenti, hogy az első két évben az állami támogatásnak köszönhetően majdnem, hogy ingyen bérelhetik a terminált, így még több pluszbevételhez juthatnak a terminál üzemeltetésével.

Jelenleg a Fizetési Pont az egyetlen szolgáltató a piacon, ahol még igénybe vehető az a vissza nem térítendő állami támogatás, amit a termináligénylésre kínálnak. További rendkívüli kedvezményt biztosítanak a kamarai tagok számára: ennek keretében az első 6 hónapban a számlavezetés teljes díját elengedik. Az igényléssel kapcsolatban további részletek találhatók a Fizetési Pont weboldalán , ahol visszahívást is lehet kérni.

A POS-terminálokról további hasznos információ érhető el az alábbi weboldalakon:

https://gazdasagportal.hu/index.php/elfogynak-e-decemberben-a-bankkartya-terminalok/

https://bankkartya.hu/hirkategoria/hirek/cikk/honnan-tudom-kotelezo-e-bankkartya-terminalt-hasznalnom

https://profitline.hu/Hol-kell-a-legkevesebbet-fizetni-a-bankkartya-terminalert-414515

https://metropol.hu/eletmod/tech/most-megtudod-melyik-bankkartya-terminal-a-tokeletes-az-uzleted-szamara-93583/

https://www.delmagyar.hu/pr/utmutato-bankkartyaterminal-igenyleshez-6970636/

Share This
X