Újabb, a gazdaság gyors újraindítását támogató jogszabályokat fogadott el a Kormány

2021.07.09 | COVID-19, eu-gazdaság, Gazdaság, Hírek

Az elfogadott hét új jogszabály közül kettő segíti a szakképzett munkaerő beáramlását az országba, illetve a foglalkoztatás növekedését, egy jogszabály a kis- és közepes vállalkozások költségeinek csökkentését idézi elő, egy jogszabály-módosítás pedig a nagyberuházások költségeit csökkenti.

  • Az egyik jogszabály azt teszi lehetővé, hogy nem szomszédos, harmadik országbeli munkavállalók Magyarországra jöjjenek átmeneti időre, munkaerő kölcsönzésen keresztül is. Szigorú feltételrendszer szerint, minősített munkaerő kölcsönzői kört állapít meg a kormány ennek lebonyolítására.
  • A jövőben a munkahelyet teremtő bértámogatást mindenfajta megkötés, egyéb bürokratikus kötelezettség nélkül vehetik igénybe a vállalkozások annak érdekében, hogy regisztrált álláskeresőket vehessenek fel, ez a munkanélküliek gyors alkalmazását segíti elő.
  • A kkv-k által igényelt hitelek és támogatások közjegyzői munkadíjait ötven százalékkal mérséklik.
  • Csökkennek a beruházásokhoz kötődő régészeti költségek.
  • Az Eximbank egy olyan “kifektetési kedvezményes hitelprogramot indít meg”, amellyel a magyar vállalatok külföldi vállalatfelvásárlásait finanszírozzák. Az exportáló magyar vállalatok a nemzetközi beszállítóikat, vagy vevőiket, vagy más külföldi vállalatot meg tudnak venni, részesedést tudnak szerezni. Ehhez alacsony kamatozású hiteleket vehetnek fel az Eximtől.
  • Az Eximbank egy zöld finanszírozási programot is elindít, amely kedvezményes kamatozású beruházási hitelt fog jelenteni azon magyar vállalatok számára, amelyek a beruházásuk során a környezetvédelmet, a környezettudatosságot, a fenntarthatóságot is előtérbe helyezik.

Emellett pedig bevezetnek egy könnyítést is az Eximbanknál, amely olcsóbbá teszi az exportáló magyar vállalatoknak nyújtott állami kezességvállalást, vagyis az exportgaranciát.

Forrás: MTI

Share This
X